Pozor na zelí z Polska. Obsahuje kyselinu mravenčí

Tereza Holanová Tereza Holanová
4. 5. 2012 16:58
Většinu kysaného zelí výrobce odstranil, nějaké se už ale prodalo
Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Praha - Pokud jste si v uplynulých dnech koupili bílé kysané zelí z Polska, raději si dejte pozor. Může totiž obsahovat kyselinu mravenčí. Před nevyhovující potravinou v pátek varovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Podle SZPI se jedná o půlkilové zelí Eltom, které prodává polská společnost Gospodarstwo Rolno Warzywne. Do Česka jej dováží firma Hortim - International.

Nepovolené kyseliny mravenčí objevili inspektoři v jednom kilogramu 2116 miligramů. Jak SZPI připomíná, uvedená látka přitom v českých potravinách není povolená a používá se jako konzervant krmiv pro hospodářská zvířata.

Poláci nemají bezpečnost pod kontrolou

Informaci o špatném zelí SZPI již vložila do evropského Systému rychlého varování (RASF). Zároveň nařídila dovozci, aby potraviny z distribuční sítě odstranil. To se stalo u 578 kusů výrobků, dalších 22 se jich však podle kontrolorů již prodalo.

"Z případů v posledních měsících je patrné, že polské dozorové orgány nemají v současnosti bezpečnost při výrobě potravin plně pod kontrolou," komentuje mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Výrobce podle něj prokázal zásadní neznalost bezpečnostních standardů a potravinové legislativy, neboť přítomnost kyseliny deklaruje přímo na obalu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy