Pozor na předváděcí akce, mohou vás okrást, varuje ČOI

hp
8. 12. 2009 14:45
Inspekce zjistila pochybení u více než poloviny kontrolovaných firem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - Rozhodli jste se, že si ušetříte v adventním období čas a nakoupíte vánoční dárky na předváděcí akci? Buďte opatrní, ne všechny firmy jsou poctivé a mohou vás pomocí svých klamavých praktik okrást o dost peněz. Ukázaly to kontroly České obchodní inspekce (ČOI).

Obchodní inspekce při kontrolách předváděcích akcí v Ústeckém a Libereckém kraji odhalila pochybení u více než poloviny akcí. Inspektoři zkontrolovali od ledna do října celkem devadesát akcí během nichž udělili pokuty sedmi firmám v celkové výši 208 tisíc korun.

Jedna z firem pořádajících předváděcí akce klamala zákazníky dokonce opakovaně, proto jí inspekce vyměřila pokutu 200 tisíc korun.

"Zejména bylo zjištěno porušení zákazu klamavých obchodních praktik, užívání agresivních obchodních praktik a porušení zákona o ochraně spotřebitele," uvedl pro agenturu ČTK mluvčí ČOI Tomáš Vozáb s tím, že u sedmatřiceti firem podala inspekce návrh na zahájení správního řízení.

A v čem obchodníci nejčastěji chybili? Například nevystavovali zákazníkům potvrzení o zakoupení předváděného zboží, nepodávali lidem pravdivé informace o cenách výrobků, neměli návod k výrobku v českém jazyce a také špatně informovali o uplatnění odpovědnosti za případné vady zakoupeného zboží.

Česká obchodní inspekce se rozhodla prověřit praktiky firem poté, co si u inspekce na postupy jejich zaměstnanců stěžovali především starší lidé, kteří byli na předváděcích akcích oklamáni. Podle poškozených lidí se zaměstnanci firem, které předvádí zboží, chovají při svých prezentacích velice agresivně.

"Jsou jim nabízeny různé neexistující výhody, slevy, výhry a v některých případech je na ně vyvíjen psychologický nátlak směřující k uzavření kupní smlouvy," uvedl Vozáb.

 

Právě se děje

Další zprávy