Pozor na nebezpečné kočárky, dva jsou z Česka

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
7. 5. 2013 11:40
Spotřebitelský časopis dTest varuje před třemi nebezpečnými výrobky

Praha - Kočárky Firkon Verano, Liberta 1lib0008 a Patron Terix 4R jsou nebezpečné. Ukázaly ty zkoušky odborného časopisu dTest. Dva ze závadných kočárků jsou české výroby.

„Konstrukce českého kočárku značky Patron usnadňuje dítěti dosáhnout na ruční brzdu a snadno ji odbrzdit," upozorňuje manažer testování časopisu dTest Václav Beneš. Při uvolnění brzdy například v kopci tedy hrozí rozjetí kočárku i s dítětem.
 
Další kočárek z České republiky, značka Liberta, navíc nemá jakékoliv zajištění v podobě bezpečnostních pásů. „Absence tohoto bezpečnostního prvku je v dnešní době již nemyslitelná. Navíc kvůli nedomyšlené konstrukcí kočárku může dítě v některých situacích z kočárku doslova vyklouznout," varuje Beneš.

Třetím výrobkem, který dTest rozhodně nedoporučuje, je kočárek polské výroby Firkon Verano. Ten - stejně jako Liberta - obsahuje místa snadno přístupná dětským prstům. Ty tak mohou v otvorech snadno uvíznout.

dTest prověřil celkem patnáct takzvaných kombinovaných kočárků (systémů, které tvoří rám s podvozkem, na něhož lze nasazovat další nástavby). U žádného z testovaných výrobků se oproti minulosti neprokázala přítomnost rizikových chemických látek - ftalátů.

 

Právě se děje

Další zprávy