Požadavky na konkurzní správce se zvýší

ČTK, eko
9. 11. 2005 12:40
Praha - Konkurzní správci budou muset být bezúhonní a vysokoškolsky vzdělaní. 

Konkurzní správci budou muset být bezúhonní, s vysokoškolským vzděláním a budou muset složit příslušné zkoušky. Vyplývá to z návrhu zákona ministerstva spravedlnosti, který dnes schválila vláda. ČTK o tom informovala mluvčí Úřadu vlády Lucie Orgoníková.

Návrh počítá s přechodným obdobím, v němž budou moci dosavadní konkurzní správci svou práci podle úpadkového zákona vykonávat, ovšem ve stanovené lhůtě musejí požadavky splnit.

Předloha úzce souvisí s nově navrhovanou úpravou úpadkového práva. Podle návrhu zákona o úpadku může soud ustanovit správce ze seznamu konkurzních správců, který povede ministerstvo spravedlnosti. "Tento seznam bude součástí insolvenčního rejstříku - elektronického systému, jehož účelem bude zajistit maximální veřejnou dostupnost insolvenčního řízení," dodal mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Nynější legislativa podle mluvčího nestačí. Nedostatečně postihuje minimální odbornou způsobilost současných správců konkurzních podstat a nevytváří žádnou možnost postihu správců, kteří porušují zákony nebo nepostupují s dostatečnou odbornou péčí. Nový návrh by podle Dimuna měl zpřehlednit činnost konkurzních správců a konkurzy by měly být efektivnější.

 

Právě se děje

Další zprávy