Povolenky budeme hledat znovu kvůli Bruselu, tvrdí OTE

Karel Toman
5. 2. 2011 10:00
Rozhovor s Jiřím Šťastným, šéfem českého registru emisních povolenek OTE, a.s.
Foto: Greenpeace

Praha - Evropská komise od pátku povolila obchodování s povolenkami v některých zemích.

Český správce registru emisních povolenek, odkud se v lednu ztratilo 1,3 milionu pohledávek za více než 400 milionů korun, z toho vůbec není nadšený.

Obchodovat se totiž začalo ve dvou ze tří zemí, kde po hackerském útoku české povolenky skončily. Evropská komise tím podle společnosti OTE, která český registr spravuje, maří policejní vyšetřování a snahu policie ukradené české povolenky za stovky milionů korun na zahraničních účtech zajistit.

Ředitel společnosti OTE Jiří Šťastný v rozhovoru pro Aktuálně.cz vysvětluje proč.

A.cz: Proč chybí Česko mezi zeměmi, které v pátek začaly obchodovat s emisními povolenkami,?

Protože OTE jako správce českého rejstříku nedoporučil otevření obchodování v žádné evropské zemi. Tak jsme to také sdělili příslušnému generálnímu direktorátu Evropské komise.

A.cz: A důvod?

Tím důvodem je to, že povolenky byly dohledány na různých účtech v různých zemích a probíhá policejní aktivita. Otevření rejstříků dříve než budou dohledané povolenky zajištěny před dalším pohybem vidím jako zmaření dosavadní práce policie.

A.cz: Obáváte se tedy toho, že kvůli zahájení obchodování nebude nalezen buď pachatel nebo povolenky?

Obávám se toho, že v okamžiku, kdy se uvolní obchodování, bude se dál s těmi povolenkami obchodovat a budeme dál a dál dohledávat, kam se dalšími obchody dostanou povolenky, které prošly trestnou činností. V situaci, kdy je obchodování uzavřené, policie přesně ví, kde povolenky jsou, na jakých účtech, a podniká příslušné kroky. To vyžaduje určitý čas a to obchodování je velmi rychlé. Takže bohužel. Náš rejstřík je na otevření technicky připraven, ale organizace podle našeho názoru vyžaduje, aby bylo obchodování ještě nějaký čas umrtveno.

A.cz: Na jak dlouhý čas?

Dokud se povolenky, které prošly trestnou činností, právně nezajistí před dalším pohybem.

Povolenky jsou jako auto, jen nejdou rozebrat

A.cz: Kdyby trhy stály, určitým lidem to způsobí finanční ztráty. Není to ten důvod, proč Komise obchodování obnovila?

Dejte si tuto vaši otázku do příměru s autem. Když u vás ve Švýcarsku nebo jinde najdou auto, o kterém vědí, že prošlo trestnou činností, tak jedete domů vlakem. Proč jim to nevadí u povolenek, opravdu nevím.

A.cz: Například ČEZ, kterému se ztratilo 700 tisíc povolenek, je po vás chce zpátky. Obáváte se, že nakonec ty povolenky bude muset hradit vy?

To je jiné téma. My víme, kde to zboží je a já si pořád myslím, že jsme schopni to zboží dostat zpátky na účty majitelů. Samozřejmě chápu zájem majitele, že chce svůj účet vrátit do standardního stavu před krádeží, a děláme pro to všechno.

A.cz: Komise po jednotlivých zemích požaduje splnění bezpečnostních záruk.  Vy jste je tedy odmítli dodat s tím, že obchodování nedoporučujete i ostatním?

Ne. My na zmíněné prověrce bezpečnosti pracujeme tak jako vždy v minulosti. To není o tom, že to odmítáme, jen zároveň sdělujeme, že uvažovat o otevření je předčasné, protože policie nás naopak žádá abychom rejstříky udrželi ještě nějaký čas zavřené, aby mohli dohledané zboží zajistit.

A.cz: Vraťme se tedy k původní otázce: hrozí ztráta zmizelých povolenek?

Znovu použiji příměr toho auta. Povolenky se našly, což se u auta ne vždy podaří. Povolenky nejde rozebrat na náhradní díly jako auta, ty se vždycky najdou. Je to jenom otázka času - toho, jak rychle se podaří povolenky zastavit, aby dál neputovaly a neutíkaly tak před těmi, kteří je hledají. To by mělo být v zájmu všech obchodníků, i když na druhou stranu chápu, že obchodníci jsou motivováni tím, že s tímto produktem obchodují. Tomu rozumím a nechceme, aby se obchodníci stali v této věci jakýmsi rukojmím. Ale musí se najít cesta, jak tyto povolenky zajistit pro účel dokončení trestného šetření. A pak ať se s ostatními povolenkami klidně dál obchoduje.

Cílem krádeže byl asi opět daňový podvod

A.cz: A to se nestalo? Komise neřekla: "Ty a ty povolenky jsou zablokovány a z obchodování vyřazeny"?

To se nestalo.

A.cz: Nabízí se teď otázka: kdo a jak může na celé této operaci vydělat? Jak může někdo vydělat na tom, že ukradne povolenky, které jsou jako označená bankovka, u nichž se přesně ví, která je která?

Já reprezentuji provozovatele rejstříku a nejsem ten, kdo by mohl spekulovat a vytvářet hypotézy. Ale tyto krádeže a napadení systému se dějí už dva roky. U některých šlo o daňové úniky a daňové optimalizace, které Evropa zaznamenala a vyhodnotila jako zdroj možných velkých škod. Nevím, jestli je toto také ten případ, to mi nepřísluší.

A.cz: Podle policie je toto první případ, kdy se v Česku povolenky vysloveně ztratily. Že převody přes hranice kvůli daňovým únikům v minulosti zaznamenala, ale krádež ještě ne.

Ano, takto je to v České republice poprvé.

 

Právě se děje

Další zprávy