Povodeň zničila desetinu českých polí se zeleninou

ČTK ČTK
7. 6. 2013 13:33
Záplavy zničily pěstitelům zeleniny desetinu polí, přijdou o 190 milionů na tržbách

Olomouc - Záplavy zničily více než desetinu tuzemských polí se zeleninou. Pěstitelé kvůli tomu na tržbách přijdou o 190 milionů korun. Informoval o tom předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Další peníze bude zelináře stát úprava zatopených polí. Nejvíce záplavy postihly pěstitele na Nymbursku, Litoměřicku a Mělnicku.

"Zaplaveno je zhruba 980 hektarů polí se zeleninou, což je asi 12 procent ploch zeleniny. Ztrátu na tržbách předběžně odhadujeme na 190 milionů korun, protože zelenina je zničená a nebude ji možno sklidit," uvedl Zeman. Seznam škod zřejmě ještě rozšíří 100 až 120 hektarů polí s ranými bramborami.

Záplavy zničily například značnou část polí s kedlubnami, které se zelináři právě chystali sklidit.

"Ztráty evidujeme u všech druhů zeleniny," doplnil Zeman. Největší poškozenou plochu nahlásila firma Agrokomplex Ohře z Bohušovic nad Ohří, která má pod vodou 260 hektarů zeleniny. Velké škody má také například pěstitel Otakar Trojáček z Litoměřicka. Záplavy mu zničily 140 hektarů polí se zeleninou.

Účet za letošní povodně se podle Zemana ještě zvýší. "Voda se totiž přelila přes různé hráze a silnice a bude ji teď problém dostat z polí pryč. Budeme muset nasadit čerpadla a kopat různé kanály. Budou to velké náklady a navíc si poničíme pole. Když je do podzimu dáme dohromady, abychom na nich mohli příští rok opět pěstovat zeleninu, tak budeme rádi," podotkl Zeman.

Českou zeleninu nahradí dovoz

Záplavy, které poničily desetinu polí se zeleninou, podle něj nebudou mít vliv na nabídku a ceny zeleniny na pultech tuzemských obchodů. "Obchodníci zeleninu bez problémů dovezou ze zahraničí. Dvanáctiprocentní výpadek zákazníci nepocítí," míní Zeman.

V Česku se letos zelenina pěstuje na necelých 9500 hektarech půdy. Letošní rok se pro zelináře nevyvíjí příznivě. Kvůli nezvykle dlouhé zimě vysadili na jaře zeleninu s několikatýdenním zpožděním, takže měli vyšší náklady na skladování připravené sadby. Další ránu jim nyní zasadily záplavy, proti kterým se většina pěstitelů zeleniny nepojistila. "Nikdo nepředpokládal, že od roku 2002 nás postihne třetí povodeň. Proti tomuto riziku se pojistila jen zhruba desetina pěstitelů," podotkl Zeman.

Sklizeň zeleniny v Česku se loni podle údajů Českého statistického úřadu meziročně snížila o 16 procent na 233.000 tun. Za hlavní příčinu poklesu sklizně pěstitelé považují sucho.

 

Právě se děje

Další zprávy