Povinný sport ve firmě? Pracovní úraz, rozhodl soud

Tomáš Fránek
28. 11. 2012 20:22
Nejvyšší soud: Pokud firma nařídí zaměstnancům účast, jde o pracovní úraz
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno - Pokud firma nařídí svým zaměstnancům účast na firemních sportovních hrách, musí počítat s tím, že případné zranění bude považováno za pracovní úraz. Zraněný zaměstnanec tak může požadovat peníze za ztrátu výdělku způsobenou poškozením zdraví.

Rozhodl o tom Nejvyšší soud, když zamítl dovolání společnosti Agro ZZN, která je součástí holdingu Agrofert. Firma odmítala zaplatit zranění svého zaměstnance.

Nařídilo mi to vedení

Dlouholetý spor rozpoutala účast na historicky prvních firemních sportovních hrách Agrofertu v Prostějově v roce 2006. Firmu zažaloval provozní náměstek firmy Agro ZZN, který si při nohejbalu zlomil nohu.

Podle pracovníka šlo jednoznačně o pracovní úraz. Účast na firemních hrách mu totiž nařídilo vedení firmy, a i když se zranění stalo mimo pracovní dobu, nemůže se podle zaměstnance zodpovědnosti za jeho zranění zbavit.

Společnost ale odmítla odškodnění vyplatit, a to s ohledem na vyjádření pojišťovny, podle níž jednoznačně nešlo o pracovní úraz, za který by nesl odpovědnost zaměstnavatel.

Krajský soud v Ústí nad Labem ale rozhodl, že o pracovní úraz šlo. „Společnost účast na sportovních hrách nařídila a pracovník při činnosti, která nijak z rámce takové akce nevybočila, utrpěl úraz. Stalo se tak při plnění pracovních úkolů, jedná se o pracovní úraz," rozhodli soudci. Muž tak měl dostat přes 67 tisíc korun za ztrátu výdělku způsobenou zraněním.

Firma se ale ještě obrátila na Nejvyšší soud. Argumentovala tím, že se muž zúčastnil sportovních her na základě svého dobrovolného rozhodnutí. „Jednalo se o společenské setkání zaměstnanců a jejich rodin, v jejich volném čase," uvedla firma v dovolání.

Je to pracovní úraz

To ale Nejvyšší soud zamítl, a potvrdil tak předchozí verdikt krajského soudu, tedy že firma musí za zranění zaplatit.

Soudci sice uznali, že sportovní činnost nebyla výkonem pracovních povinností vyplývajících z pracovní smlouvy (ani s nimi nijak nesouvisela), přesto může být posouzena jako pracovní úraz.

„Není vyloučeno, aby tato činnost byla posouzena jako plnění pracovních úkolů za předpokladu, že ji zraněný muž konal na příkaz (pokyn) zaměstnavatele," rozhodli soudci. A proto je správný závěr, že jde o pracovní úraz.

„Činnost, při které zaměstnanec utrpěl poškození zdraví (úraz), lze považovat za plnění jeho pracovních úkolů, a proto jde o pracovní úraz, za jehož odškodnění odpovídá společnost Agro ZZN," rozhodli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy