Poukázky na jídlo pro chudé: Jen těm, kterým patří

Tomáš Fránek
20. 3. 2008 22:12
Ústecký kraj chce zabránit zneužívání kupónů
Synek prodal kus plechu do sběrny a došel do obchodu pro brambory.
Synek prodal kus plechu do sběrny a došel do obchodu pro brambory. | Foto: Ludvík Hradilek

Ústí n/L - Ústecký kraj se rozhodl zabránit tomu, aby se s poukázkami na jídlo, hygienické potřeby a oblečení, které lidé dostávají místo sociálních dávek kšeftovalo.

V rámci pilotního projektu, který se uskutečňuje v Litvínově, totiž připravuje novinku. Chce zabránit zneužívání poukázek, které sociálně potřební prodají. Napříště by již na poukázky neměl nakoupit někdo, kdo je za levno nakoupil od lidí na sociálních dávkách.

Po celé zemi se totiž objevily případy, kdy se kupóny prodávají, často za mnohem nižší cenu, než za jakou si mohou koupit zboží. Například v Semilech lidé prodávali poukázky za sedm set korun, tedy za sedmdesát procent ceny.

Jenom pro ty, kdo mají nárok

To by od června 2008 nemělo být v Litvínově možné. V rámci pilotního projektu chce totiž kraj prosadit systém takzvaných zabezpečených osobních poukázek. Lidé, kteří kupony dostanou, budou muset při nákupu s největší pravděpodobností za pomoci speciálního průkazu v obchodech prokázat, zda jsou těmi, kteří mají na poukázky nárok.

"Systém umožní pouze adresné použití poukázek těm, komu byla dávka touto formou vyplacena," uvedl kraj v představení celého projektu.

V Litvínově je na sociálních dávkách 1 535 klientů, kterým je přiznána dávka pomoci v hmotné nouzi. Od začátku března část z nich dostává poukázky.

Pokud se systém adresného rozdělování poukázek vyplatí, zvažuje kraj i další krok a to takzvanou elektronickou peněženku, která by evidovala to, jak jsou poukázky využívány.

Radnice v Česku, které vydávají poukázky na jídlo, hygienické potřeby a oblečení, už dokázaly snížit sociálních dávek p více než deset procent.

Do pilotního projektu je zapojeno třicet obcí a měst - například radnice Prahy 2, 6 a 12 nebo radnice v Kladně, Českém Těšíně a Svitavech.

Stravenkové firmy čekají obchod

Dvacet z třiceti obcí si na poukázky najalo firmu Accor. Ta obcím vydává stejné stravenky, jaké dostávají zaměstnanci ve firmách. Ty se nedají vyměnit za alkohol nebo cigarety.

Pro stravenkové firmy, které ročně utrží kolem 14 miliard korun, je to tak nový způsob obchodu se státem.

formou poukázek vyplácet i dávky sociální péče, které stát dává od loňska nemohoucím lidem. Jde o dva až 11 tisíc korun měsíčně.

Za tyto peníze si lidé mají platit služby pečovatelů doma nebo v ústavech a jiných zařízeních. To se však neděje, lidé si příspěvek nechávají jako přilepšení k důchodu, zjišťuje ministerstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy