Poukázky na jídlo místo peněz? Ombudsman zasahuje

Tomáš Fránek
28. 4. 2008 20:00
Lidé v Litvínově protestují proti poukázkám na jídlo
Synek prodal kus plechu do sběrny a došel do obchodu pro brambory.
Synek prodal kus plechu do sběrny a došel do obchodu pro brambory. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno/Litvínov - Pilotní projekt v severočeském Litvínově, kde všichni lidé pobírající sociální dávky dostávají místo peněz poukázky na nákup v obchodech, prověří veřejný ochránce práv.

Na sociální dávky má v Litvínově nárok asi tři tisíce lidí, radnice jim vyplácí sedmdesát procent dávek hmotné nouze ve formě poukázek a jen třicet procent v penězích.

Pilotní projekt vzorem

Projekt v Litvínově je ojedinělý, Ústecký kraj na něm zkouší model, který by pak použil v dalších městech regionu.

Kromě toho, že poukázky dostávají všichni žadatelé o dávky, tak chce město a kraj od července zabránit tomu, aby se dalo s poukázkami obchodovat. Konečným cílem je vytvoření elektronického systému.

Foto: Jiří Kropáček
Poukázky na jídlo pro chudé: Jen těm, kterým patří

Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová ale chce celý projekt prověřit. Zahájila šetření z vlastní iniciativy.

Podle Seitlové musí být jednotliví žadatelé posuzování individuálně.

"Plošné aplikování této formy výplaty dávky je nejen v rozporu se stávající právní úpravou, ale odporuje i zásadám kvalitní sociální práce. Zástupkyně ochránce prověří postup sociálního odboru Městského úřadu Litvínov při posuzování důvodů k vyplácení sociálních dávek formou poukázek," uvedla mluvčí kanceláře Iva Hrazdílková.

Proti výplatě sociálních dávek ve formě poukázek, za které lidé mohou nakoupit asi ve dvanácti obchodech, protestují také lidé v Litvínově, ti se odpoledne sešli na demonstraci před radnicí. Protestovat přišla stovka lidí.

Nemáme na jídlo v drahých obchodech

Sociálně slabí v Litvínově tvrdí, že se jejich situace výrazně zhoršila a přidávají se k nim i terénní pracovníci. Podle nich se řada lidí dostala na hranici chudoby, nemají na lékaře ani dopravu.

"Nám klienti říkali, že skutečně na ten nájem nemají," řekl v České televizi pracovník Ondřej Kocur ze sdružení Společný život.

"Je to pod lidskou důstojnost. Nakupovat pouze v nejdražších obchodech, které město nasmlouvalo. V obchodech není výběr ze sortimentu, předražené a prohnilé ovoce, nepříjemní prodavači, když vidí, že jdete platit stravenkou. Nepotrestali ani tak dospělé, ale děti, ty teď kvůli tomu strádají," uvedla zase Deníku jedna z organizátorek dnešní demonstrace Jitka Kokyová.

Radnice ani kraj ale ustoupit nechtějí, připravují navíc výrazné zpřísnění vyplácení poukázek tak, aby s nimi lidé nemohli obchodovat.

To by od července 2008 nemělo být v Litvínově možné. V rámci pilotního projektu chce totiž kraj prosadit systém takzvaných zabezpečených osobních poukázek. Lidé, kteří kupony dostanou, budou muset při nákupu s největší pravděpodobností za pomoci speciálního průkazu v obchodech prokázat, zda jsou těmi, kteří mají na poukázky nárok.

A už příští rok by proto poukázky mohla nahradit elektronická peněženka.

 

Právě se děje

Další zprávy