Potvrzeno: Z Vídně do Mikulova po dálnici v roce 2013

Tomáš Fránek
4. 5. 2009 13:32
Rakušané peníze na dálnici mají
Varianta R55 a zásah do volné krajiny
Varianta R55 a zásah do volné krajiny | Foto: JMK

Brno - První dálniční spojení z Rakouska k českým hranicím bude hotovo v roce 2013.

To Rakušané dokončí poslední úsek dálnice na trase mezi Vídní a Mikulovem. Potvrdila to společnost Asfinag, která se o výstavbu dálnic v Rakousku stará.

Na dokončení dálnice A5 už vyčlenila rakouská vláda také peníze, a to jako součást protikrizových opatření.

České spory

Zatímco na rakouské straně je tak jasno o penězích i termínech, o dálnici z Brna do Mikulova se stále vedou spory - patří mezi nejkontroverznější stavby v Česku.

Proti trase do Mikulova dlouhodobě protestují starostové obcí i občanská sdružení. Obávají se poškození přírody u Novomlýnských nádrží a Chráněné krajinné oblasti Pálava. Podle nich je k napojení do Rakouska výhodnější cesta přes Břeclav.

Přípravy R52 navíc provází řada žalob. Zatím poslední a nejdůležitější nyní projednává Nejvyšší správní soud v Brně. Má posoudit, zda byl územní plán Břeclavska, ve kterém je koridor R52 vyznačen, schválen podle zákona.

Vláda loni rozhodla, že se pro napojení na Rakousko postaví obě zvažované varianty, jak dálnice do Mikulova, tak obchvat Břeclavi a jeho napojení na rakouskou silniční síť.

Uděláme vše

Silnice R52 do Mikulova, která má stát kolem deseti miliard korun, by se měla začít stavět příští rok a má být dokončena v roce 2014. Ředitelství silnic a dálnic chce ještě do konce letošního roku získat územní rozhodnutí na dvě ze tří etap výstavby R52 z Pohořelic do Mikulova.

"Rozhodnutí o termínu dokončení rakouské severní dálnice nás tak trochu zavazuje k tomu, abychom dále postupovali v nastoupeném tempu a udělali všechno pro to, aby se naše rychlostní silnice R52 dobudovala," řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík.

 

Právě se děje

Další zprávy