Potvrzeno. Drábek chyboval, sKarta porušuje soukromí

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
30. 1. 2013 10:50
Ministerstvo neoprávněně předává osobní údaje příjemců sociálních dávek
Foto: ČS

Praha - Pokuta až 10 milionů korun hrozí ministerstvu práce a sociálních věcí od Úřadu pro ochranu osobních údajů. V souvislosti s projektem sKarta totiž neoprávněně předávalo a stále předává osobní údaje příjemců sociálních dávek soukromému subjektu, konkrétně České spořitelně.

Ve středu to uvedl předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec.

Úřad pro ochranu osobních údajů už kontrolu dokončil a nařídil ministerstvu odstranit závadný stav do konce června. Výši sankce úřad určí až skončení správního řízení, respektive po uplynutí lhůty pro případné námitky proti výsledkům kontroly.

Úřad pro ochranu osobních údajů již před zavedením sKaret požadoval, "aby byla vyjasněna dostupnost údajů na kartě jiným subjektům". Mělo být také vymezeno zpracovávání osobních údajů a určena doba uchovávání provozních údajů a postupy pro zabezpečení karty před zneužitím pro případ ztráty a krádeže, uvedla mluvčí.

Také ombudsman Pavel Varvařovský kritizoval sKarty za to, že mají mít platební i identifikační funkci. Ministerstvo se bránilo tím, že ochrana soukromí držitelů karet je upravena ve smlouvě s Českou spořitelnou, která systém karet provozuje, případně ve vyhlášce. Ombudsmanovi ale vadilo právě to, že rozsah osobních údajů upravuje jen vyhláška. Je to podle něj v rozporu s požadavky na ochranu práva na soukromí.

Zrušte to, nebo změňte

Podle Němce teď může ministerstvo projekt sKaret pozastavit, nebo připravit zákon, v němž by poslanci souhlasili s předáváním těchto údajů o držitelích dávek soukromému subjektu.

Pokuta hrozí i v případě, že ministerstvo stihne systém do poloviny roku změnit.

"Závěry kontrol respektujeme. Máme už připravené návrhy na změny legislativy, o kterých bude ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová jednat s premiérem," říká mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Nové vedení ministerstva slibuje, že vše, co s sKartou souvisí, pak díky novelám už bude v souladu s platnými zákony. Předchozí ministr Jaromír Drábek přitom pochybení odmítal a tvrdil, že projekt sKaret je v pořádku.

sKarta nebude zdarma, úřadům chybí čtečky

Ministerstvo musí řešit i další problém. Jak zjistil online deník Aktuálně.cz, ani jeden z úřadů práce totiž zatím není vybaven potřebnou čtečkou, aby mohl přijímat sKarty jako průkazky.

Ačkoliv exministr Jaromír Drábek a jeho bývalý první náměstek Vladimír Šiška tvrdili, že stát nezaplatí za zavedení a provoz sociálních karet ani korunu navíc, ministerstvo se nyní chystá koupit čtečky a související služby "ze svého".

Ani po nutných investicích přitom nepřinese povinné používání sKaret jako průkazek výraznější výhody v praxi oproti dosavadnímu stavu. Stejnou funkci navíc umožňuje jiný doklad, do jehož zavedení nedávno stát investoval - elektronický občanský průkaz.

Dosud prakticky neznámou funkcí sKaret je pak podpisový certifikát. I plánované využití této autentizační funkce ale naznačuje, že místo zrychlení a zjednodušení přinese nadbytečné či duplicitní služby.

Právě na identifikační funkci sociální karty trvají nová ministryně Ludmila Müllerová i předseda vlády Petr Nečas.

Karty sociálních systémů prosadila vláda na návrh bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) s cílem ušetřit náklady spojené s výplatou sociálních dávek.

Opoziční ČSSD se rozhodla projekt napadnout u Ústavního soudu a prostřednictvím Senátu hodlá navrhnout jejich úplné zrušení.

 

Právě se děje

Další zprávy