Potvrzeno: ČSA se změní v holding několika firem

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 4. 2010 14:52
Dozorčí rada chce z ČSA do tří let vytvořit holding několika menších společností.
Mateřská společnost se bude zabývat jen leteckou dopravou. Vše ostatní budou zajišťovat dceřinné společnosti.
Mateřská společnost se bude zabývat jen leteckou dopravou. Vše ostatní budou zajišťovat dceřinné společnosti. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V holding několika specializovaných společností se chtějí změnit České aerolinie. Rozhodla o tom jejich dozorčí rada na svém dnešním zasedání. Plán restrukturalizace, který řeší fungování ČSA v dalších třech letech, nyní aerolinky předloží ministrovi financí. Aktuálně.cz o tomto plánu informovalo již včera.

Vzorem pro vytváření dceřiných společností s jednotlivých úseků by měl být nedávný vznik Czech Airlines Handling. Ta vznikla z úseku poskytujícího služby odbavení cestujících i letadel.

"Směřování společnosti k holdingovému uspořádání se ukazuje být nejperspektivnějším modelem. Mateřská společnost České aerolinie se bude stále více zaměřovat především na svůj hlavní předmět podnikání, kterým je pravidelná letecká přeprava. Prostřednictvím svých dceřiných společností pak bude provozovat a nabízet vysoce specializované a profesionální služby v dalších oblastech," uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Jako další jsou na řadě charterové lety. Kvůli jejich zajišťování, o které měl zájem například Travel service, vznikne nová dceřiná společnost. A neměla by s původním handlingovým úsekem zůstat osamocena.

"České aerolinie zvažují  vyčlenění některých dalších úseků do dceřiných společností, a to takových, které vykážou potenciál samostatného komerčního fungování na trhu," dodala Hejsková.

 

Právě se děje

Další zprávy