Potvrzeno: Česká ekonomika je venku z recese

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 6. 2010 10:23
Výkon české ekonomiky loetos rostl o více než procento, potvrdili statistici.
HDP táhl vzhůru především zahraniční obchod. Ilustrační foto.
HDP táhl vzhůru především zahraniční obchod. Ilustrační foto. | Foto: DKV

Brno - Sice o něco pomaleji, než ukazoval předběžný květnový odhad, ale výkon české ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí rostl. Český statistický úřad zveřejnil upřesněný údaj o hrubém domácím produktu - v porovnání s loňským rokem rostl o 1,1 procenta, ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 procenta. Předběžný odhad předpokládal meziroční růst o 1,2 procenta.

Podle statistiků je tak už jasné, že na dno si česká ekonomika sáhla v loňském druhém čtvrtletí a od podzimu neustále pomalu roste, alespoň v mezikvartálním srovnání. Ve srovnání meziročním byl růst z letošního prvního čtvrtletí po roce první.

"Po čtyřech čtvrtletích poklesu reálného HDP tu máme zpátky růst. Trh původně čekal oživení 1,4 procenta meziročně. Dnešní číslo nicméně ukazuje na pomalejší oživení a nabádá k opatrnosti v sázce na rychlé oživení. Spolu s HDP za letošní první kvartál 2010 byla výrazně revidována i čísla za rok 2009. Propad ekonomiky v roce 2009 byl mírně snížen ze 4,1 procenta na 4 procenta," konstatovala Helena Horská z Raiffeisenbank.

Rostoucí výkon ekonomiky má "na svědomí" především zahraniční obchod. Naopak skomírala spotřeba, její zvýšení v porovnání s loňským rokem padá výhradně na vrub vládních institucí, domácnosti však šetřily a utrácely o půl procenta méně než před rokem.

"Čísla jednoznačně potvrzují, že česká ekonomika vybředla z recese. Se scénářem dvojího dna (ve tvaru písmene W) naše základní prognóza nepočítá, nicméně na přelomu roku 2010 až 2011 může ekonomika polevit v tempu růstu. Oživení ale bude pozvolné - žádný raketový vzestup ekonomiky. Pro letošní rok zatím držíme prognózu růstu ekonomiky okolo jednoho procenta.  Do recese nás dostalo a z recese zase vytahuje Německo - to by letos mohlo vzrůst až o 2 procenta," dodala Horská.

V porovnání se sousedy se Česko probouzí o něco pomaleji. Slovenské HDP rostlo o 4,5 procenta, polské o 2,8 procenta a německé o 1,5 procenta. Pomaleji než česká ekonomika se vzpamatovává ta maďarská, která se meziročně zlepšila pouze o 0,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy