Potvrzeno: Axa Bank v ČR končí, klienty chce UniCredit

Petr Kučera Petr Kučera
22. 5. 2013 12:35
Axa se zaměří jen na pojištění, hlavní oblast své činnosti

Praha - Axa Bank, jedna z nejmenších bank na tuzemském trhu, ukončí ke konci letošního roku svou činnost v České republice. Klienti dostanou doporučení, aby přešli k UniCredit Bank, čtvrté největší bance na tuzemském trhu.

Informaci, kterou před týdnem jako první přinesly internetové deníky Insider a Aktuálně.cz, nyní oficiálně potvrdili zástupci obou bank.

Společnosti Axa a UniCredit Bank uzavřely v Česku dohodu o partnerství, k přímému prodeji nakonec nedošlo. Podrobnosti o finanční stránce dohody společnosti nezveřejnily.

Axa Bank má v Česku přibližně padesát zaměstnanců. "Na další uplatnění v rámci skupiny Axa má šanci jen zhruba deset až patnáct procent z nich, ostatním banka poskytuje podporu při hledání dalšího uplatnění na trhu práce," upřesnila online deníku Aktuálně.cz mluvčí Axa ČR Eva Šebestová.

Hlavní zůstane pojištění

Axa se bude nyní soustředit primárně na své klíčové aktivity v oblasti životního a neživotního pojištění, zajištění na stáří a investování.

"Na všech evropských trzích je znatelný trend konsolidace a Axa je především pojišťovací skupinou. Proto se rozhodla zaměřit se na hlavní oblast své činnosti," říká Martin Vogl, generální ředitel skupiny Axa pro Českou republiku a Slovensko.

  

Stávající klienti Axa Bank dostanou doporučení, aby využili nabídku bankovních produktů UniCredit Bank.

Počet svých klientů Axa Bank dosud nezveřejňovala. Podle informací Aktuálně.cz jich je zhruba 90 tisíc, což nyní potvrdila i sama banka. Téměř všichni využívají spořicí účet, zatímco hypotéku mají řádově jen stovky klientů.

UniCredit láká na "exkluzivní inovativní účet"

"UniCredit Bank pro ně připravila exkluzivní nabídku inovativního účtu. Rovněž bude zachována kontinuita smluv klientů, kteří mají u Axa Bank uzavřeny hypoteční úvěry," upřesňuje Ladislav Kročák, generální ředitel Axa Bank Europe pro ČR a Slovensko.

Spořicí účet Multi konto má kombinovat prémiové úročení spořicího účtu s běžným účtem, jeho vedení je zdarma. Nabídne úrokovou sazbu 1,5 procenta ročně na vklady do jednoho milionu korun. To je sice nad průměrem trhu, nicméně konkurence nabízí i sazby blížící se dvěma procentům. Zůstatky nad jeden milion budou úročeny 0,75 procenty. Součástí je pět odchozích plateb v měsíci zdarma, bezplatné jsou také výběry z bankomatů UniCredit. Zdarma jsou i příchozí platby, to je ale nyní v Česku už standardem.

Axa Bank vstoupila na český trh v únoru 2010 s nabídkou spořicího účtu, který se dlouho držel mezi nejvýhodnějšími na trhu, nyní však nabízí jen průměrný úrok. V létě 2012 rozšířila nabídku také o hypotéky. Zvažovaný běžný účet nakonec nezprovoznila.

Axa Bank v Česku působí jako organizační složka Axa Bank Europe se sídlem v Belgii, a to na základě jednotné evropské licence. Vedle Belgie a Česka má pobočky také na Slovensku a v Maďarsku.

Axa se vloni rozhodla nenabízet v Česku nové fondy v rámci druhého pilíře penzijního systému, přes svou distribuční síť prodává produkty Penzijní společnosti Komerční banky.

Celkově má skupina Axa v Česku přes 790 tisíc klientů penzijního fondu, pojišťovny, investiční společnosti nebo banky. Postupné utlumení činnosti banky a ukončení její činnosti do konce roku se týká i slovenského trhu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady!

 

Právě se děje

Další zprávy