Potraviny v novém roce zatím nezdražily, ukázal průzkum

ČTK ČTK
2. 1. 2012 11:30
Obchodníci nenápadně zvýšili ceny už na konci roku, marketingový trik využijí i v reklamě
Ceny běžných potravin se na přelomu roku nezměnily
Ceny běžných potravin se na přelomu roku nezměnily | Foto: Karel Toman

Praha - Za svůj obvyklý nákup v tuzemských obchodech zatím nemusíme platit víc než na konci loňského roku. Ceny potravin na pultech tuzemských obchodů po Novém roce totiž nevzrostly a navzdory zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent zůstaly na úrovni z konce loňského roku.

Vyplývá to z průzkumu, který v prodejnách provedli zpravodajové ČTK. Potvrdily se tak odhady odborníků, podle kterých obchodníci nenápadně zvýšili ceny potravin už v závěru loňského roku.

Průzkum obsáhl ceny jedenácti druhů základních potravin v supermarketech Tesco, Albert, Billa a diskontní prodejně Penny Market v Praze a Roztokách v pátek 30. prosince a v pondělí 2. ledna.

Zdražení přišlo už v listopadu a prosinci

Obchodníci totiž podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeňka Juračky už v závěru loňského roku kvůli očekávané úpravě DPH nenápadně zvýšili ceny potraviny, aby v lednu nemuseli zdražit skokově a mohli tvrdit, že zdražení v jejich případě není tak výrazné.

"Je to marketingová taktika, která pochází z Německa, kde byla úspěšně použita při přechodu z marky na euro," řekl Juračka.

Také podle generálního ředitele obchodního řetězce Spar Česká obchodní společnost Martina Ditmara skokové zvýšení cen potravin nelze na začátku letošního roku očekávat, jelikož obchodníci upravují ceny průběžně podle cenové hladiny konkurence.

Některé obchodní řetězce se dokonce rozhodly využít zvýšení DPH v reklamě. Očekávaný cenový nárůst je totiž pro obchodníky vítanou příležitostí, jak svým zákazníkům sdělit, že v jejich prodejnách se zdražování i po zvýšení DPH obávat nemusejí.

Například hypermarkety Kaufland už před vánočními svátky do domácností po celém Česku rozeslaly reklamní letáky, ve kterých slibují stabilní ceny i na začátku letošního roku. "Kaufland zaručuje i přes zvýšení DPH u více než 400 nejoblíbenějších a nejvíce nakupovaných výrobků stabilní ceny," stojí v letáku.

 

Právě se děje

Další zprávy