Potraviny jsou rekordně drahé, třetinu hodíte do koše

Tomáš Fránek
26. 1. 2011 12:30
Jenom v Německu se za rok vyhodí na dvacet milionů tun potravin, v Česku tvoří až z třiceti procent obsah popelnic
Potraviny ve velkém vyhazují lidé doma, ale i hypermarkety. Ilustrační foto.
Potraviny ve velkém vyhazují lidé doma, ale i hypermarkety. Ilustrační foto. | Foto: Albert

Brno - Ceny potravin jsou už nyní vyšší než v době potravinové krize a miliarda lidí trpí hladem. Přesto až třetina potravin končí v koši.

Zjistil to Světový fond na ochranu přírody (WWF), podle kterého ve vyspělých zemích končí potraviny v odpadkových koších, v rozvojových zemích se pak zkazí při nevhodném skladování.

Jenom v Německu skončí v odpadcích za rok na dvacet milionů tun potravin. "Zemědělci stále chtějí rozšiřovat výrobu, používat nové chemikálie, zvyšovat rozlohu polí. Ale nejdříve by se mělo jednat tak, aby se potraviny zbytečně nevyhazovaly," myslí si Matthias Meissner z WWF.

Podle studie ekologů vyprodukuje světové zemědělství asi 4600 kilokalorií na den a osobu. 1400 kilokalorií ale nikdy lidé nesnědí, potraviny se zkazí - anebo je lidé vyhodí. "Potraviny vyhazují jak obchody, tak lidé v domácnostech. Každý by si měl sáhnout do svědomí, jak hospodaří s potravinami," uvedl Meissner.

Vyhozené jídlo znamená skleníkové plyny

1

Miliony tun jídla končí v popelnicích ve většině vyspělých zemích. Ekologové tak například spočítali, že ve Velké Británii skončí v popelnicích za rok 220 tisíc chlebů, 1,6 milionu banánů a přes pět milionů brambor.

Každý obyvatel Vídně vyhodí 44 kilogramů ještě nerozbaleného jídla ročně a každý supermarket pak sedmnáct tun. Američané vyhodí až polovinu všech potravin. Přitom jenom přebytky z USA by nasytily všechny hladové v Africe.

V Česku podle Hnutí Duha obsah popelnic tvoří z dvaceti až třiceti procent právě vyhozené jídlo.

Zbytky potravin většinou hnijí na skládkách a vytvářejí skleníkové plyny. Kdyby Švédové, kteří vyhodí 27 procent potravin, přestali potravinami plýtvat, prospělo by to podle studie švédského výzkumného institutu SIK citovaného časopisem Koktejl ovzduší stejně, jako kdyby v zemi zmizelo každé sedmé auto.

Jídlo je nejdražší za 20 let

Základní potraviny jsou přitom nyní dražší než v době takzvané potravinové krize z roku 2008. Ukázal to index cen potravinářských komodit světové organizace OSN pro výživu ( FAO).

Index měří měsíční změny ceny koše potravin složeného z obilovin, olejnin, mléka, mléčných výrobků, masa a cukru. Potraviny jsou teď vůbec nejdražší od doby, kdy se měření provádí, tedy za posledních dvacet let.

Rostoucí ceny potravin v Tunisku přispěly ke svržení prezidenta. V Alžírsku a Jordánsku k pouličním protestům.

 

Právě se děje

Další zprávy