Potravináři chtějí mít v čela exnáměstka Tomana

Petr Havel (spolupracovník redakce)
9. 9. 2007 14:05
Bývalý úředník bude šéfovat státní organizaci

Praha - Někdejší první náměstek ministra zemědělství a státní tajemník Miroslav Toman míří po krátké odmlce opět do vysokých pozic tuzemského agropotravinářského byznysu.

Podle všeho má  největší šanci stát se na volební valné hromadě Potravinářské komory ČR (PK) prezidentem této nevládní zájmové organizace.

Tomana totiž nominovalo na post prezidenta celkem sedm organizací sdružených v PK, a to společnosti Alima, Českomoravský cukrovarnický spolek, Českomoravský svaz mlékárenský, jihočeská Madeta, Svaz lihovarů ČR, drůbežářství Xaverov a Moravia Lacto.

Ostatní jen po jedné

Další dva kandidáti na prezidenta potravinářů Jan Vítů a Martin Záveský mají jen po jedné nominaci, přičemž Vítů podporuje Český svaz zpracovatelů masa a Záveského společnost Hügli Food.

Toman má navíc podporu společností, které jej oficiálně nenominovaly, jako je třeba Hamé Babice nebo nadnárodních společností United Bakeries či Bongrain.

Foto: Ondřej Besperát

Mezi důvody uváděné při nominacích na podporu Tomana patří jazyková vybavenost, zkušenosti z diplomatických funkcí, znalost potravinářského prostředí i samotné PK a manažerské schopnosti.

Potvrzuje to i tajemník komitétu Mezinárodní mlékařské federace Oldřich Obermaier, ale i současný první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč, který vnímá stejně jako ostatní Tomana jako "silnou osobnost".

Ze školy do diplomacie

Miroslav Toman vystudoval Vysokou školu zemědělskou a poté na ní i působil, po roce 1990 byl čelním představitelem významných zemědělských společností Agrotec Hustopeče a Agrotrade.

V letech 1996 až 2001 působil v diplomatických službách v USA a na Slovensku, od roku 2002 do počátku letošního roku byl náměstkem ministra zemědělství a státním zemědělským tajemníkem. V době vstupu ČR do EU byl hlavním vyjednavačem podmínek vstupu za resort zemědělství.

Foto: REWE Group

Jan Vítů pracoval až do letošního jara jako generální ředitel středně velkého zpracovatelského podniku, Vysočina Hodice, devět let působil také v dozorčí radě Českého svazu zpracovatelů masa a v letech 2001 až 2006 byl také členem dozorčí rady potravinářské komory.

Martin Záveský, absolvent Vysoké školy chemicko-technologické, prošel v 90. letech manažerskými posty v nadnárodních společnostech Danone a Unilever, poté byl šest let (do roku 2005) generálním ředitelem společnosti Nestlé ice cream, v současnosti působí jako odborný konzultant v oblasti potravinářství.

Valná hromada potravinářů, na níž by měli zvolit svého nového prezidenta, proběhne ve čtvrtek 13 září v pražském hotelu Olympik.

 

Právě se děje

Další zprávy