Potíže cestovek jsou tu. Teď žehrají klienti Tomi Tour

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 7. 2009 17:20
Hotel odmítl ubytovat 70 klientů Tomi Tour
Gestlich zůstal v Bašce i po smrti. Je pochován na tamním hřbitově
Gestlich zůstal v Bašce i po smrti. Je pochován na tamním hřbitově | Foto: Pavel Baroch

Praha - Začala doba dovolených, a ta je již tradičně doprovázena zprávami o potížích cestovních kanceláří. Letošní rok navíc bude zřejmě kvůli krizi drastičtější, naž ty předchozí. Problémy mají klienti už třetí cestovky. Tentokrát jde o Tomi Tour, zaštítěnou jménem podnikatele Václava Fischera.

Zhruba 70 klientů cestovní kanceláře Tomi Tour nedostalo po příletu do Egypta domluvené ubytování. Objednaný hotel je dnes po nočním příletu odmítl přijmout, s náhradním ubytováním nejsou turisté spokojeni. Uvedl to server tn.cz.

Nejde o první podobný problém této kanceláře, v souvislosti s Egyptem se dříve vyskytly také informace o údajných dluzích firmy vůči egyptským partnerům. Jak napsal server tn.cz, podle jednoho z poškozených delegátka cestovní kanceláře turistům řekla, že Tomi Tour má vážné finanční potíže. To ale marketingový ředitel a reklamní tvář cestovky Václav Fischer označil za nesmysl.

Čtěte více:

Problémy měli klienti Tomi Tour i v květnu, kdy si asi tři desítky lidí nedobrovolně prodloužily dovolenou. Úřadům se prý nelíbilo, že by turisté měli cestovat z jiného letiště, než na jakém na počátku svého pobytu přistáli.

Ještě hůř dopadli klienti cestovní kanceláře RETUR. Ta zkrachovala, zrušila všechny své zájezdy a od pátku je v insolvenčním řízení.

Zájezdy podle něj mělo u kanceláře zaplaceno až několik stovek klientů, peníze by měli dostat zpět od pojišťovny. V Česku je to letos druhý případ krachu cestovní kanceláře.

Problémy letos měla i liberecká cestovní kancelář Balkan Travel. Vzhledem ke své finanční situaci prý nebyla schopna poskytovat služby klientům.

Nižší zájem turistů letos hlásí většina českých cestovek. Cestovní ruch je jednou z oblastí, které výrazně zasáhla ekonomická krize. Podle nedávného zjištění ČTK se na letošní léto prodává zhruba o 15 procent méně zájezdů než loni.

Je tedy třeba se bát dalších podobných nepříjemností? "Velcí hráči jsou kapitálově silní. U nich bych žádné problémy neočekával. Když bude hodně zle, padne některá ze středně velkých cestovních kanceláří. U menších firem bych ale očekával rozhodně větší počet úpadků," uvedl v rozhovoru pro týdeník Ekonom Feríd Nasr, šéf největší cestovní kanceláře v zemi - Exim Tours.

 

Právě se děje

Další zprávy