Posudek: Továrna Mitasu za miliardu ohrozí pitnou vodu

Karel Toman
17. 2. 2011 11:15
Tuny exhalací hrozí proniknout do zdrojů pitné vody pro celé Holešovsko
35 metrů vysoký vodojem pro budoucí průmyslovou zónu stojí u Holešova od podzimu 2009.
35 metrů vysoký vodojem pro budoucí průmyslovou zónu stojí u Holešova od podzimu 2009. | Foto: Aktuálně.cz

Holešov - Plány na stavbu továrny Mitas v holešovské strategické průmyslové zóně dostaly vážnou trhlinu.

Hydrogeologický posudek, který si nechal vypracovat holešovský městský úřad, a jehož kopii má deník Aktuálně.cz k dispodici, totiž dává fabrice pro 550 zaměstnanců, jejíž stavbu za více než miliardu korun prosazuje Zlínský kraj i vládní agentura Czechinvest, stopku.

"Nemám nic proti Mitasu. Jsem ale hydrogeolog a z tohoto pohledu je věc jednoznačná," potvrdil deníku autor posudku Zdeněk Vacek, že továrna podle něj ohrozí zdroje pitné vody pro široké okolí.

V Holešově se mezitím proti stavbě Mitasu chystá petice.

360 hektarů průmyslu

  • Strategická průmyslová zóna Holešov patří rozlohou 360 ha řadí k největším v zemi. Do stejné kategorie patří například zóny v Kolíně, Nošovicích či Mošnově. Zónu za více než miliardu korun zaplatil ze tří čtvrtin stát. Zlínský kraj chce zónou navázat na hospodářské zázraky fenoménů Baťa a Čuba.

První pětka investorů

  • Mitas, a.s.
    Plocha (tis. m2): 65 (+60 opce)
    Pracovní místa: 550
    Přibližná investice (miliony Kč): 990
  • Foundry & Machining, s.r.o.
    Plocha (tis. m2): 14,5
    Pracovní místa: 130
    Přibližná investice (miliony Kč): 180
  • MRB Sazovice, s.r.o.
    Plocha (tis. m2): 8,8
    Pracovní místa: 20
    Přibližná investice (miliony Kč): 60
  • Pokart, s.r.o.
    Plocha (tis. m2): 20
    Pracovní místa: 70
    Přibližná investice (miliony Kč): 40
  • Kart Zlín, s.r.o.
    Plocha (tis. m2): 11
    Pracovní místa: 60
    Přibližná investice (miliony Kč): 40
    (Zdroj: Czechinvest, Industry Servis ZK)

Mitas, který chce u Holešova vyrábět pneumatiky pro traktory a těžkou techniku, se netají překvapením.

Posudek: Emise půjdou do spodní vody

"Nikdo nás neinformoval, že město Holešov zpracovává hydrogeologický posudek, ani se nás nikdo neptal na projektované parametry závodu," sdělil deníku Aktuálně.cz místopředseda představenstva společnosti Josef Křemeček. "Na náš investiční záměr bude mít samozřejmě vliv výsledek zákonem předepsaného zkoumání dopadu na životní prostředí (EIA), které nebylo ukončeno," dodal.

Podle neoficiálních informací teď Mitas připravuje posudek vlastní.

Továrna podle posudku holešovské firmy Aqua-Gea deklarovala, že bude ročně vypouštět desítky tun emisí benzínu do ovzduší. Tato dobře rozpustná látka by se tak podle autora posudku Zdeňka Vacka dostávala do podzemní vody.

Obě možné varianty pozemků v zóně, z kterých by Mitas rád jeden získal ke stavbě, přitom podle posudku stojí v druhém ochranném pásmu zdroje pitné vody pro celé město a okolní vesnice.

"Nepřípustné ohrožení" vodních zdrojů

Kromě toho se v závodě bude podle firmy Aqua-Gea manipulovat s nebezpečnými látkami, přičemž podle zákona se zdroje pitné vody nesmějí nejen znečistit, ale ani ohrozit. Podle posudku Mitas také „nekriticky spoléhá na infrastrukturu průmyslové zóny při eliminování negativních vlivů z produkce odpadních vod."

Z těchto a podobných důvodů autor posudku obě navrhované varianty umístění továrny zamítl.

"V daných přírodních podmínkách by umístění závodu Mitas v ochranném pásmu jímacího území představovalo zcela jistě nepřípustné ohrožení podzemních vod a s největší pravděpodobností hraničící s jistotou i poškození jejich kvality," píše Zdeněk Vacek.

Jestli bude mít posudek nějaký vliv na další osud plánované továrny, nechtěl Mitas komentovat.  "Jakékoliv spekulace ohledně našeho záměru na Holešovsku jsou nyní bezpředmětné," řekl místopředseda představenstva Křemeček.

Chystá se petice

Rozlohou 360 hektarů je holešovská zóna skoro stejně velká jako vnitřní město Holešov.
Rozlohou 360 hektarů je holešovská zóna skoro stejně velká jako vnitřní město Holešov. | Foto: Aktuálně.cz

Předčasná je tato otázka i podle předseda představenstva správce holešovské zóny, krajem vlastněné společnosti Industry Servis ZK Jiří Němec.

"Od začátku zastáváme názor, že v zóně může být jen to, co bude vyhovovat příslušným předpisům a že ochrana životního prostředí a vodních zdrojů je naší prioritou. Všechny projekty, které se tu budou realizovat, musejí projít posouzením a příslušné orgány se k tomu musí vyjádřit. Buďto daný projekt vyhoví a bude se realizovat, nebo nevyhoví a nedá se nic dělat," řekl Němec.

Občanská sdružení Za zdravé a krásné Holešovsko a Ohnica mezitím zahájila přípravu petice proti umístění Mitasu nad zdroje pitné vody, kterou podle informací Aktuálně.cz plánují spustit tento pátek.

 

Právě se děje

Další zprávy