Poštu čeká omlazení, 200 let stará síť poboček ji škrtí

Karel Toman
26. 1. 2011 10:00
Od roku 2017 budou na venkově pošty hlavně v obecních úřadech nebo poštovních dodávkách
Prádelní koš plný pošty. Každý svazek jedna obsluhovaná obec. Aby si poštu takto nachystaly, přicházejí doručovatelky do práce denně už po páté hodině.
Prádelní koš plný pošty. Každý svazek jedna obsluhovaná obec. Aby si poštu takto nachystaly, přicházejí doručovatelky do práce denně už po páté hodině. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Počet kontaktních míst České pošty na venkově se do šesti let zvýší. Jen místo klasických poboček budou lidé chodit na obecní úřady nebo v určitý pravidelný čas k poštovní dodávce.

Pošta tímto plánem odmítá obvinění Sdružení místních samospráv (SMS), že se tajně chystá rušit některé venkovské pošty a výrazně omezit své služby až na 1500 pobočkách.

Sdružení zastřešující asi tisícovku obcí označilo tento týden plány pošty na optimalizaci sítě svých poboček za "drastické."

Dnešní síť vychází z potřeb 19. století

"Mluvčí České pošty nemluví pravdu, pokud tvrdí, že změny projednávají s místní samosprávou. Informace o rušení naší pošty jsem se dozvěděl náhodou, sám jsem vyvolal jednání a situace je velmi zlá, už došlo k omezování služeb," tvrdí místopředseda ústeckého SMS Karel Drašner, který je zároveň starostou Háje u Duchcova.

Pošta ale trvá na tom, že obce o plánu informuje dopředu. Projekt jsme projednali se Svazem měst a obcí i Českým telekomunikačním úřadem více než před půl rokem, ujišťuje mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Plán optimalizace vychází z matematického modelu, který navrhl ideální podobu moderní poštovní sítě v České republice. Ta současná totiž stále vychází z potřeb pošty a komunikačních technologií 19. století. To je podle České pošty potřeba změnit

Vlastní pobočky chce mít pošta napříště jen v místech s největšími požadavky na její služby. Jinde bude zavádět model pošta-partner, kdy služby bude poskytovat smluvní partner pošty, nejlépe místní úřad. Pošta ale počítá také s takzvanými mobilními obslužnými místy, kam bude „motorizovaná pošta" dojíždět.

"Cílové číslo" - tedy kolika poboček se bude optimalizace týkat - podle Mravinace ještě neexistuje, řádově to ale budou stovky.

V autě vám budeme blíž

"V některých případech ale pouze měníme formu poskytování poštovních služeb," doplňuje mluvčí pošty Marta Selicharová.  "Stávající počet míst s poštovní obsluhou se tak v cílovém stavu nezmenší, naopak jich bude po dokončení projektu více - dojde tedy k rozšíření poštovní sítě," dodává.

Z oficiálních čísel České pošty však zatím vyplývá, že počet poboček klesl mezi lety 2008 a 2010 o 33 pošt (z 3392 na 3359, viz graf).

Do praxe má být plán optimalizace uveden do roku 2017.

"Nepostupujeme násilnou cestou, záleží na jednáních," tvrdí Mravinac, podle kterého je právě v tom důvod, proč si na celý plán pošta dala šest let. „Jedním z důvodů je právě skutečnost, že nechceme posílat dopisy, ale každou změnu osobně projednáváme. Je to tedy jen otázkou času, kdy se u té které místní samosprávy naši zástupci zastaví," tvrdí mluvčí.

Problém: Jak dostat důchody na vesnice?


Místopředseda SMS Drašner kritizoval Českou poštu i za kampaň, kvůli které si podle něj mnoho seniorů zřídilo účty u Poštovní spořitelny pro vybírání důchodu.

"Nedovedu si představit, jak tito staří lidé budou za bankovními službami jezdit autobusem mnoho kilometrů daleko," sdělil v pondělí místopředseda SMS Drašner.

Ani to však nebude podle Mravinace tak horké. „I na poště-partner bude možné klienty poštovní spořitelny obsloužit," tvrdí.  Uznává však, že tam, kde zůstane pouze mobilní obslužné místo, zatím řešení vyjasněno není.

"Jednáme o tom se zástupci poštovní spořitelny," vysvětluje mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy