Poště klesly tržby na 10 miliard a otevřela e-shop

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
2. 8. 2012 13:02
Česká pošta v pololetí udržela zisk na loňské úrovni 460 milionů korun
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká pošta v pololetí udržela zisk na loňské úrovni 460 milionů korun. Tržby ale klesly o čtyři procenta na 10,03 miliardy Kč. Důvodem je pokles množství doručovaných obyčejných listovních zásilek. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

"Solidní hospodářský výsledek nám zaručuje dokončení přípravy na plnou liberalizaci, kdy podnik potřebuje finance pro náročný investiční program. Ať už jde o dokončení přestavby logistické sítě, obnovu vozového parku anebo investice do ICT a nových technologií," uvedl generální ředitel České pošty Petr Zatloukal.

Dopad poklesu doručovaných zásilek se poště podařilo zmírnit nabídkou nových balíkových služeb, elektronických služeb a služeb pro státní správu. K výsledku hospodaření přispěly i oblasti nového byznysu, kam patří například roznos tiskových periodik, se kterým pošta začala v polovině loňského roku a o který je stále větší zájem.

V nákladové oblasti vykázala firma úspory především na režijním materiálu a službách, zejména "přesoutěžením" starších dodavatelských smluv.

Dalším novým zdrojem zisku se může stát také nový e-shop, který pošta spustila na postshop.cz. V e-shopu je možné vedle dopisních obálek, balíkových krabic různých velikostí, pohlednic, přání či peněžních poukázek nakoupit také například společenské hry, hračky, knihy pro děti i dospělé nebo třeba DVD.

 

Právě se děje

Další zprávy