Poslední 'leč' ČKA: Dluhy z ČS či IPB

aju
5. 12. 2006 14:00
Praha - Dnes vyhlásila Česká konsolidační agentura poslední soutěž o balík pohledávek. Blok s pořadovým číslem 106 má účetní hodnotu 3,4 miliardy korun.

"Prodej bloku ČKA 106 fakticky uzavírá velmi úspěšnou etapu prodeje bloků pohledávek. Od podzimu 2004, kdy ČKA zahájila nový systém blokových prodejů, nabídla investorům portfolio pohledávek v celkové hodnotě více než sto miliard korun", uvedl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp.

A co tento poslední blok ukrývá? Podle informací, které dostali zájemci na investorském dni, obsahuje balík 238 jednotlivých pohledávek za více než 160 dlužníky. Nejmenší z nich má účetní hodnotu čtyř tisíc korun, největší bezmála půl miliardy.

Největší část balíku 106 tvoří "špatné úvěry" vyvedené z České spořitelny - téměř 1,4 miliardy korun. Vedle toho je ale v nabízeném bloku také dvousetmilionový pozůstatek po zkrachovalé Investiční a Poštovní bance.

Vítězem posledního "pokladu" z ČKA se v březnu stane ten, kdo nabídne nejvyšší cenu. Vypořádáno má být vše do května příštího roku.

Česká konsolidační agentura, která příští rok ukončí svou činnost, za dobu svého působení převzala zejména od bank nedobytné pohledávky v hodnotě 590 miliard korun. Zaplatila za ně o 60 miliard méně.

Podle bilanční sumy k poslednímu říjnu v agentuře zbývají aktiva za bezmála 44 miliard korun. Ještě v září připravila ČKA prodej dvou dalších balíků v celkové hodnotě zhruba 29 miliard korun. Jejich noví majitelé budou známi v únoru.

Pokud se zbylé pohledávky, které jsou ještě v portfoliu ČKA nepodaří vypořádat (například soudními spory) do konce příštího roku, převezme všechny závazky a práva agentury stát zastoupený ministerstvem financí.

 

Právě se děje

Další zprávy