Poslední balík dluhů z ČKA spolkne Kellnerovo impérium

Adam Junek
22. 8. 2007 15:20
Jde o pohledávky za 12,5 miliardy korun
Budova České konsolidační agentury na Janovského ulici v Praze.
Budova České konsolidační agentury na Janovského ulici v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Dvanáct a půl miliardy. Takovou nominální hodnotu má zcela poslední balík pohledávek, který kdy vyslala do tendru Česká konsolidační agentura. A koupí jej pravděpodobně firma ze skupiny PPF Investments, jíž se přezdívá Kellnerovi bankéři.

Společnost AB-Credit totiž nabídla nejvyšší sumu za speciálně vytvořenou firmu Asset Park, do níž vloží agentura pohledávky. Konrétně 585 milionů korun. Druhý z pěti zájemců, kteří předložili do dnešního dne své závazné nabídky, Stroden Management nabídl o zhruba 150 milionů méně.

A vítězem tendrů v ČKA má být jako tradičně ten, kdo nabídne nejvíc.

ČTĚTE VÍCE:
Čtyříctku lidí z ČKA spolkne ministerstvo financí
Stát zdědí z ČKA pohledávky za miliardy

Jde o jednu z nejkomplikovanějších transakcí, které míří k ukončení činnosti agentury, jež spravovala pro stát špatné dluhy vyvedené z bankovního sektoru.

Zájemci totiž nesoutěžili přímo o pohledávky, ale o 100procentní balík dceřiné společnosti ČKA - firmy Asset Park, do níž agentura bezúplatně převede inkriminované pohledávky.

Jistota je jistota

Proč tak složitý postup, když dříve byly pohledávky prodávány v tendrech přímo?

V tomto posledním balíku jsou totiž všechny pohledávky s vážnou právní vadou - mimo jiné několik pohledávek po zkrachovalé Investiční a poštovní bance, které do ČKA vyvedla ČSOB, jež po krachu IPB převzala.

Právě ČSOB, respektive IPB, přispěla do balíku nejvíce. Pohledávky, které pocházejí od ní, mají souhrnnou výši více než čtyři miliardy.

ČKA se prodejem firmy s převedenými pohledávkami jistí před případným vracením pohledávek, jak se jí již v minulosti stalo.

"Vyvedení zbytkového jmění z ČKA touto formou považujeme za optimální řešení pohledávek s právní vadou," uvedl šéf ČKA Zdeněk Čáp.

"Máme radost  nejen z dosažené ceny, ale především z konkurenčního prostředí, které investoři vytvořili. Transakce bude mít pozitivní dopad do hospodaření ČKA v letošním roce v řádech stovek milionů korun," uvedl dnes po oznámení nabízených cen.

Poslední prodej byl rozhodně pro investory zajímavou příležitostí. V balíku jsou totiž pohledávky v hodnotě asi čtyř miliard, které mají vykonatelný titul, tedy má věřitel vyšší šanci se svých práv domoci.

Konec ČKA je blízko

Co může být vadou? "Nelze jednoznačně určit dlužníka, proti pohledávce mohlo být uplatněno započtení pohledávkou za ČKA, kterou ČKA považuje za neexistující, nelze prokázat, že dokumentace, na jejímž základě pohledávka vznikla, byla podepsána osobou, která k tomu byla oprávněna," píše se například v prezentaci pro investory.

Součástí balíku nejsou však ty pohledávky po IPB, o něž se agentura s ČSOB pře. "Ty budou spolu se strategickým portfoliem do doby převodu na ministerstvo financí spravovány v ČKA," uvedl mluvčí ČKA Jiří Pekárek.

Popisovaný tendr je součástí plánu, jak ke konci roku ukončit fungování agentury. Proto také plán dokončení tendru má jako datum dokončení transakce naplánován nejpozději 11. leden.

Poslední tradiční tendry vyhlásila ČKA vloni v prosinci. Zbylá aktiva agentury přejdou na stát, respektive do správy ministerstva financí.

 

Právě se děje

Další zprávy