Poslanci: Teplárny berou lidi na hůl a stát jim to trpí

Martina Machová Martina Machová
17. 9. 2008 10:34
Kontrolní výbor znovu žádá ministra, aby zakročil
Některé teplárny podvádějí cenami. Poslanci chtějí nápravu
Některé teplárny podvádějí cenami. Poslanci chtějí nápravu | Foto: Martina Machová

Liberec - Teplárny manipulují s cenami paliv a okrádají své zákazníky, ministerstvo průmyslu a obchodu jim v tom ovšem nijak nebrání. Tvrdí to alespoň poslanci kontrolního výboru sněmovny.

Už před více jak dvěma měsíci vyzvali ministra Martina Římana, aby předložil návrh, jak tomu zabránit. Ministerstvo v té věci však dosud nic neudělalo a podle poslanců tak nechává odběratele napospas monopolům.

Kontrolní výbor opakovaně upozorňuje, že stát v regulaci a kontrole cen tepla selhává. Institucím, jako jsou Energetický regulační úřad a Státní energetická inspekce, prý chybí kompetence, jak proti nelegálním praktikám v teplárenství zakročit.

Za nejslabší místo na trhu s teplem považují poslanci spekulace v obchodu s palivy a vyzývají ministerstvo, aby právě tady zakročilo. Nic se však zatím nemění.

Čtěte více: V kontrole ceny tepla je mezera, poslanci chtějí změnu

"S palivy pro teplárny obchoduje řetězec spřátelených firem, které postupně cenu uměle zvedají. Teplárna s obchodníky se pak o tuto částku rozdělí," popsal jednu z praktik místopředseda kontrolního vyýboru Libor Ježek z ODS.

Liberecká teplárna patří mezi nejdražší v republice. Její manažeři ale jakékoli spekulace o nehospodárnosti odmítá
Liberecká teplárna patří mezi nejdražší v republice. Její manažeři ale jakékoli spekulace o nehospodárnosti odmítá | Foto: Martina Machová

Zpráva do sněmovny nepřišla

Podle současných zákonů patří tyto položky mezi oprávněné náklady. Nic tedy teplárny nenutí, aby na nich šetřily a započítávají je do konečné ceny odběrateli společně s marží, která garantuje společnostem jistý zisk.

Nikdo však nekontroluje, zda tyto náklady jsou skutečně oprávněné. A právě to chtějí poslanci změnit.

Vyzvali tedy Římanovo ministerstvo, aby zjednalo nápravu. Úřad měl předložit poslancům dokument, který by zhodnotil současný stav a navrhl řešení už koncem letošního června. Dosud však poslanci žádnou zprávu neobdrželi.

"Ta liknavost je až zarážející, nedovedu si to vysvětlit. Vypadá to, jako by s tím nikdo nic dělat ani nechtěl," okomentoval mlčení ministerstva průmyslu poslanec Ježek.

"Liknavost povede k likvidaci centrálního vytápění. Odběratelé se od předražených tepláren odpojí, čímž se navýší cena pro ostatní zákazníky a ti začnou také zvažovat, zda se raději neodpojit," popsal soukolí, do něhož by mohlo české teplárenství nenávratně upadnout.

Mohlo by se tak stát, že města zahltí menší výtopny, jejichž emise zhorší životním prostředí.

Čtěte více: Teplárna nás okrádá, tvrdí zákatníci. Teplárna chce audit

Něco podobného už se děje například v Liberci. Do revolty proti vysokým cenám tepla už se zapojili majitelé dvaceti tisíc bytů. Jejich zástupci tvrdí, že cena je neůměrná a objevují se spekulace, že teplárna s cenami podvádí tak, jak popisují poslanci. Odpojením od centrálního zdroje tepla hrozí i v nedalekém Jablonci nad Nisou.

Bude mít každý panelák vlastní komín? I to by mohlo být důsledkem rozpadu systému centrálního vytápěná
Bude mít každý panelák vlastní komín? I to by mohlo být důsledkem rozpadu systému centrálního vytápěná | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Úřady nemají jasno

Ministerstvo průmyslu a obchodu však tvrdí, že zprávu o kontrolách prý již poslancům zaslalo prostřednictvím Energetického regulačního úřadu. "V současnosti zvažujeme, zda ji ještě doplníme," reagoval na výtky poslanců Matyáš Vitík z tiskového oddělení.

S kompletními závěry chce ministerstvo před poslance přijít v říjnu. Razantní změny se ale podle ministerstva předpokládat nedají. "Kontrolu cen tepla bude provádět nadále Státní energetická inspekce," sdělil Vitík.

Jenže jasno v tom, jak by měl stát chránit zákazníky před spekulacemi teplárenských společností, nemají ani jednotlivá ministerstva.

Na kritiku kontrolního výboru totiž reagovalo také ministerstvo financí. Slíbilo, že od ledna bude na ceny dohlížet místo Energetického regulačního úřadu. V rozporu s Římanovým ministerstvem tvrdí, že o kompetencích není ještě rozhodnuto.

"V současnosti provádí Energetický regulační úřad analýzu systému kontroly cen dodávek tepla. Doposud nebylo o žádných změnách systému regulace rozhodnuto," konstatovala Zuzana Chocholová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Čtěte více: Ceny tepla bude hlídat ministerstvo financí

V minulosti ministerstvo financí moc nad cenami tepla mělo. Do roku 2000 nad teplárnami bděla finanční ředitelství a podle kontrolního výboru by se část těchto kompetencí měla pod finance vrátit.

"Do roku 2000 vycházely ceny tepla s ohledem na druh paliva stejně. Nyní mohou být až trojnásobně větší," upozornil poslanec Ježek.

 

Právě se děje

Další zprávy