Poslanci navrhují zrušit daně z neproplacených faktur

ČTK ČTK
19. 5. 2013 15:45
Za návrhem stojí Hospodářská komora ČR a poslanci vedení Michalem Babákem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martina Machová

Praha - Hospodářská komora ČR (HKČR) a skupina poslanců vedená Michalem Babákem (VV) chce zrušit povinnost odvádět daně z neproplacených faktur.

Poslanci věří, že jeho podpora bude ve sněmovně velká.

Hospodářská komora o tom v neděli informovala v tiskové zprávě.

"Vyzývám zákonodárce, aby se pokusili najít řešení společně s námi. Podstatou našeho návrhu je, aby podnikatelé platili z peněz, které reálně mají, a ne z imaginárních příjmů, o kterých se jim často může jen zdát," uvedl prezident Komory Petr Kužel.

Zákonodárci, kteří návrh podepsali, si myslí, že stát má nejdříve řadě zajistit podmínky pro rychlou vymahatelnost neproplacených faktur. Teprve pak může spravedlivě vybírat daně.

"Vždyť je to na první pohled proti zdravému rozumu. Odvedete práci, nedostanete za ní zaplaceno a stát vás ještě za odměnu stáhne o DPH? Stát má sloužit, a ne dělat z poctivých lidí nevolníky," řekl Babák.

Podle poslance Radima Fialy (nezařazený, dříve ODS) pomůže zákon přežít živnostníkům.

"Dlouhá doba splatnosti faktur je ničí a mají jen jedinou jistotu - musí zaplatit státu ze zdanitelného plnění, i když ty peníze fakticky neviděli a často ani neuvidí," uvedl.

Je přesvědčen, že výpadek příjmu státního rozpočtu bude jen jednorázový, což navíc může stát nahradit úspornějším hospodařením. V blízké budoucnosti se zákon podle něj státní kase naopak vyplatí.

Špatná platební morálka

Podle průzkumu společnosti Omega solutions z dubna letošního roku je každá třetí faktura zaplacena s více než třicetidenním zpožděním. Nejhůře na to doplácejí řemeslníci, kteří údajně nedostanou zaplaceno včas v polovině případů.

V tomto ohledu by měla živnostníkům pomoci také novela obchodního zákoníku, kterou v březnu schválili poslanci a která zakotvuje maximální dobu splatnosti závazků na 60 dní.

Firmy si sice budou moci sjednat delší dobu splatnosti, ale jen tehdy, pokud to nebude vůči věřiteli "hrubě nespravedlivé".

 

Právě se děje

Další zprávy