Porsche vzdalo boj o převzetí Volkswagenu, přijalo fúzi

Ekonomika Ekonomika
7. 5. 2009 10:47
Výrobce luxusních sportovních aut se stane jednou z desti značek pod křídly VW

Wolfsburg - Automobilka Porsche souhlasí s fúzí s Volkswagenem. Oznámila to po dvou týdnech jednání managementu obou firem.

Spojí se tak devět značek patřících Volkswagenu s jednou v majetku rodin Porsche a Piech. Automobilka Porsche už ve svém prohlášení oznámila, že se těší na „vznik integrované skupiny výrobců aut."

Převzetí Volkswagenu Porschem se tak nekoná. V lednu přitom Porsche oznámilo, že zvýšilo svůj podíl ve Volkswagenu na více než 50% a že svůj podíl chce dál zvýšit až na 75%.

Převzetí se nekoná, vláda je proti

Ani pak by ale nemohlo mít nad Volkswagenem plnou kontrolu. Dolní Sasko, kterému patří 20% akcií Volkswagenu, totiž schválilo tak zvaný „zákon VW", jenž mu umožňuje blokovat strategická rozhodnutí.

Volkswagen proto rozhodnutí Porsche uvítal.

Podoba konečného formátu nové skupiny se podle BBC rozhodne během příštích čtyř týdnů. Určí ji rozhovory mezi oběma výrobci, politickými představiteli Dolního Saska a zástupci zaměstnanců.

„Jsme připraveni k diskusi, musí proběhnout co nejdřív," řekl k ohlášené fúzi prezident Dolního Saska Christian Wulf.

Fanoušci luxusních sportovních aut Porsche se o zánik značky bát nemusejí. „V konečné struktuře bude vedle sebe stát deset značek pod jednou vůdčí společností, takže nezávislost všech značek a výslovně také Porsche, bude zajištěna," stojí v prohlášení Porsche, podle kterého si celý plán vyžádá blíže nespecifikovaná „kapitálová opatření."

Krize mění šachovnici automobilek

Současná hospodářská krize citelně promění podobu celého automobilového průmyslu. Fiat se teď například chystá vstoupit do amerických automobilek a získat tak mimo jiné vliv v jejich dceřiných značkách Opel, Saab a Volvo.

Zatímco se však levná auta z Indie, Číny ale i Rumunska prodávají poměrně slušně, západní ale i ruské automobilky mají s odbytem stále potíže. Koncem března to například odnesli šéfové společností General Motors a Peugeot Citoen, když oba ve stejný den dostali vyhazov.


 

Právě se děje

Další zprávy