Porsche vedle Škody, VW už dal za luxus 100 miliard

Tomáš Fránek
7. 12. 2009 17:29
Největší evropská automobilka dnes koupila poloviční podíl v Porsche, celou automobilku chce získat do roku 2011
„Tohle auto má dvanáct let. Kdybych ho chtěl dnes prodat, musel bych platit ekologickou daň, nebo ho sešrotovat," vysvětluje pán v červenobílé čepici. Předtím ale popsal, jak při výměně žárovek tohoto Boxteru vyjedou světlomety na speciálních kolejnicích.
„Tohle auto má dvanáct let. Kdybych ho chtěl dnes prodat, musel bych platit ekologickou daň, nebo ho sešrotovat," vysvětluje pán v červenobílé čepici. Předtím ale popsal, jak při výměně žárovek tohoto Boxteru vyjedou světlomety na speciálních kolejnicích. | Foto: Karel Toman

Wolfsburg - Největší evropská automobilka Volkswagen udělala další krok k tomu, aby se Porsche dostalo na úroveň mladoboleslavské Škody Auto a desátou značkou koncernu.

Automobilka totiž ve výrobci luxusních vozů koupila podíl 49,9 procenta za 3,9 miliardy eur (asi 100 miliard korun).

Nákup Porsche má firmu ještě více posílit. "Volkswagen už je v odvětví výroby automobilů nejúspěšnější skupinou se zaměřením na více značek. Spolu s automobilkou Porsche teď ještě rychleji zdoláme další překážku na cestě vzhůru," uvedl výkonný ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn.

 

Automobilky Volkswagen a Porsche schválily dohodu o spojení již v srpnu. Minulý měsíc odsouhlasily dozorčí rady obou podniků smlouvy upravující podrobnosti plánované fúze.

Společnost Porsche se nejprve pokoušela o převzetí Volkswagenu. V rámci této snahy sice získala ve Volkswagenu 51procentní podíl, ale zároveň se značně zadlužila. Podniky si proto poté vyměnily role, takže se Porsche nakonec stane součástí Volkswagenu.

Šéfové Porsche, Wendelin Wiedeking a Holger Härter, museli z firmy odejít.

Winterkorn potvrdil, že po dokončení spojení obou firem dluh Porsche převyšující 11 miliard eur zanikne. „Hned jak spojení skončí, bude dluh na úrovni nula," řekl manažer agentuře Bloomberg.


 

Právě se děje

Další zprávy