Porsche lobbovalo proti emisím. Brusel nechce říct, jak

Karel Toman
17. 3. 2010 9:02
Podle euroombudsmana jde Evropská komise cenzurou proti samotným principům EU
Někteří udělali cokoliv, aby se přišli na sraz Porsche podívat.
Někteří udělali cokoliv, aby se přišli na sraz Porsche podívat. | Foto: Karel Toman

Brusel - Jako královna Koloběžka I. rozhodla Evropská komise ve věci tří tajných dopisů od automobilky Porsche.

Zveřejnění obsahu listů adresovaných eurokomisaři za průmysl roky žádá nevládní ekologická organizace Friends of the Earth. Marně. Po intervenci euroombudsmana byla nakonec komise minulý týden nucena stížnostem vyhovět.

Aktivisté ale dostali odpověď - neodpověď. "Evropská vláda" sice dopisy zveřejnila, dlouhé pasáže v nich ale začernila. Podle ombudsmana tak jedná proti samotným principům EU.

Tajné dopisy pocházejí z roku 2007, kdy mezi sebou ekologičtí aktivisté a automobilky vedli boj o emise CO2. Komise tehdy rozhodovala o tom, zda mají být emise pro auta v Evropě stanoveny pevně, nebo zda je budou automobilky plnit dobrovolně.

"Porsche je velmi znepokojeno tendencemi Evropské komise, které by vůči naší společnosti mohly mít ve srovnání s  konkurenty ty nejneférovější následky," přiznává necenzurovaná pasáž jednoho za "zveřejněných" dopisů.

Vozy Porsche mají totiž tradičně emise velmi vysoké a automobilka tak měla zájem na co nejměkčí regulaci.

Co stojí v začerněných řádcích?

Zástupci firmy se tou dobou sešli s tehdejším eurokomisařem Günterem Verheugenem. Aktivisté z hnutí Friends of the Earth se od té doby domáhají zveřejnění dokumentů, které se jednání týkaly. Komise vydala patnáct dopisů, tři ale vydat odmítla.

Protesty proti povinným limitům emisí tehdy komisi psaly všechny automobilky. "To tedy nemůže být důvod, proč Komise dopisy od Porsche odmítla zveřejnit," řekl Paul de Clerk z Friends of the Earth serveru EUobserver. "Co ale obsahují pasáže, které byly začerněny?" zeptal se řečnicky.

Proč je Porsche klukovský sen? Podívejte se

Dopisy přitom komise vydala až na nátlak euroombudsmana, který zastupuje občany ve sporech s "evropským úředním šimlem". Ombudsman se vůbec poprvé od zřízení této funkce v roce 1995 obrátil k evropskému parlamentu s obviněním, že evropská komise s ním odmítá spolupracovat.

Ombudsman: Komise jde proti principům EU

"Nekooperativní přístup komise v tomto ohledu riskuje oslabit občanskou důvěru v komisi a možnost evropského ombudsmana i evropského parlamentu efektivně dohlížet nad komisí," prohlásil euroombudsman Nikiforos Diamandouros. "Jako takový se staví proti samotnému principu vlády práva, na němž je Unie založena," dodal.

Podle EUobserveru se Diamandouros v nejbližších dnech rozhodne, jak bude postupovat dál.

 

Právě se děje

Další zprávy