Porosteme méně, než jsme čekali. Kalousek mírní odhad

Petr Kučera Petr Kučera
31. 1. 2012 14:45
Ministerstvo financí letos očekává růst ekonomiky o 0,2 procenta, nevylučuje ani recesi

Praha - Česká ekonomika letos neporoste o jedno procento, jak předpokládala říjnová predikce ministerstva financí. Nový odhad počítá se stagnací ekonomiky, respektive s mírným růstem reálného hrubého domácího produktu jen o 0,2 %.

"Změna oproti říjnové predikci je dána zejména další eskalací problémů v eurozóně a zhoršenými makroekonomickými vyhlídkami našich hlavních obchodních partnerů," říká ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministr však nevylučuje ani opakování recese z přelomu let 2008 a 2009. "Vzhledem k vysokým nejistotám ohledně dalšího vývoje v eurozóně je nová predikce zatížena významnými riziky směrem dolů. Další vývoj bude do značné míry záviset na tom, zda a jak rychle se podaří současnou situaci v problémových zemích eurozóny vyřešit," vysvětluje Kalousek.

Inflace letos podle odhadů ministerstva dosáhne 3,2 procenta. V roce 2013, kdy by česká ekonomika měla růst o 1,6 procenta, pak inflace klesne na 1,5 procenta.

Nezaměstnanost dál stoupne

Míra nezaměstnanosti (měřená metodikou VŠPS, která je odlišná od metodiky registrované nezaměstnanosti užívané ministerstvem práce a sociálních věcí) by se letos měla zvýšit o 0,3 procenta na sedm procent, k dalšímu mírnému nárůstu nezaměstnanosti by mělo dojít i v roce 2013.

Mzdy a platy porostou jen nepatrně, letos o dvě procenta, příští rok pak o 2,6 procenta.

Úřad dále připomíná, že česká koruna v posledním čtvrtletí roku 2011 poměrně razantně oslabila z 24,56 CZK/EUR na 25,51 CZK/EUR. Odhaduje, že průměrný kurz by měl v roce 2012 dosáhnout 25,6 CZK/EUR.

Deficit sektoru vládních institucí sice vloni - podle předběžných odhadů ministerstva - klesl na 3,7 procenta HDP, kvůli zhoršenému výhledu ekonomiky by se však letos mohl opět prohloubit na 3,8 procenta. Vláda přitom chce držet deficit na úrovni 3,5 procenta, podle ministerstva tak bude zapotřebí přijmout "některá úsporná opatření".

"Ministerstvo srovnalo svou prognózu s konsensuálním názorem na finančním trhu. Česká ekonomika by měla v tomto roce stagnovat, což není výsledek, nad nímž bychom měli jásat, zároveň ale neznamená žádnou katastrofu," komentuje novou predikci analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

 

Právě se děje

Další zprávy