Porodné nerušíme bez náhrady, brzdí TOP 09. Čekejte víc

Petr Kučera Petr Kučera
2. 4. 2010 8:26
Kalousek: Peníze od státu po porodu mají dostat jen ti, kdo je skutečně potřebují
Miroslav Kalousek, ministr financí za KDU-ČSL. Ilustrační snímek.
Miroslav Kalousek, ministr financí za KDU-ČSL. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Plán škrtnout porodné, tedy jednorázovou dávku při narození dítěte, byl jedním z nepopulárních bodů v úterý představeného razantně úsporného programu TOP 09.

Za návrhy škrtů v dávkách i další nepopulární opatření zkritizovali Kalouskovu a Schwarzenbergovu stranu političtí oponenti z levé i pravé části politického spektra. Aktuálně.cz nyní zjistilo, že porodné však podle vedení strany nemá být zrušeno úplně bez náhrady, jak zněl původní výklad.

TOP 09, která jeho zrušení prezentovala jako jeden z bodů volebního programu, chce v příštím týdnu představit nové řešení, které má porodné částečně nahradit.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by nová pomoc měla být určena jen těm matkám, které ji vzhledem ke své finanční situaci skutečně potřebují. V současnosti má na porodné v jednotné výši 13 tisíc korun nárok každá matka bez ohledu na své příjmy.

"Porodné by určitě mělo skončit v dosavadní době, tedy jako plošná dávka poskytovaná úplně každému. Ale ohledně tohoto záměru jsme ještě neřekli poslední slovo. Podrobnosti představíme na konci příštího týdne," řekl Kalousek v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: Místo úplného zrušení porodného tedy dojde prakticky jen ke zpřísnění jeho poskytování?

V té současné podobě jej navrhujeme úplně zrušit. Jde o nesystémovou, nesmyslnou sociální dávku, na niž má dosud paradoxně nárok i nejbohatší Čech nebo třeba já, kdybych se v padesáti zbláznil a rozhodl se mít dítě. Sociální dávky musí být přece jen pro někoho, kdo opravdu potřebuje veřejnou pomoc.

A.cz: Takže jej částečně nahradí nová sociální dávka, limitovaná třeba nějakým násobkem životního minima?

Zatím nemůžu říci podrobnosti, ale ohledně určité náhrady porodného jsme ještě neřekli poslední slovo. Uslyšíte od nás ještě jednu informaci, zveřejníme ji až 9. dubna na celostátním sněmu hnutí Starostové a nezávislí.

A.cz: Chcete podobně zpřísnit i rodičovský příspěvek, tedy sociální dávku poskytovanou do druhého až čtvrtého roku věku dítěte?

Ta zůstane výjimkou, kterou by ve stejné výši měli dostávat všichni bez ohledu na výši příjmu. Nicméně navrhujeme, aby dočasně - po dobu tří let - byl rodičovský příspěvek snížen o deset procent. Stejně jako všechny další sociální dávky kromě příspěvků na pěstounskou péči.

A.cz: Peněžitá pomoc v mateřství, tedy dávka z nemocenského pojištění, by neměla klesnout ani dočasně?

Ne, ta by se snižovat neměla.

Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Reuters
Čtěte také:
Konec stravenek a švarcsystému, to je Kalouskův plán
Kalouskův program: rudý hadr před očima konkurence
Schwarzenberg se odhalil až na kost. Kvůli kampani

A.cz: Plánujete, že úplně zrušíte přídavky na děti a nahradíte je vyšší slevou na dani. Jenže přídavky na děti jsou už nyní určeny lidem s nejnižšími příjmy, kteří většinou nemají z čeho platit daň a nemohou tedy slevu využít, ani případný daňový bonus.

Princip je jednoduchý: Kdo chce pracovat, tak o ty peníze nepřijde. Ale kdo má přídavky na děti jako alternativu ke slovu pracovat, tak ten nemá šanci.
Díky této změně by třeba spousta nynějších pracovních vztahů přešla z šedé do legální ekonomiky - například hlídání dětí nebo úklidové služby. Věřím, že v okamžiku, kdy lidé budou potřebovat tyto příjmy přiznat, aby si měli z čeho odečíst slevu a od získat státu daňový bonus, se jich objeví desetitisíce s podobnými příjmy.

A.cz: Chcete zvýšit strop pro daňový bonus? (Kdo má příjmy alespoň ve výši minimální mzdy, může si odečíst z daní slevu na dítě a dostane-li se "do minusu", tedy do záporné daňové povinnosti, dostane tuto částku od státu. Nyní tak může dostat maximálně 52 tisíc korun za rok - pozn. red.)

Ano, počítáme s tím.

A.cz: Přesto - co rodiče, kteří chtějí pracovat, ale nemůžou sehnat práci?

Stačí jim opravdu jen malý příjem, aby vznikla ta teoretická povinnost zaplatit daň a tedy díky bonusu získat peníze od státu. Počítáme také s využitím institutu veřejné služby pro dlouhodobě nezaměstnané.
A souvisí s tím i náš další plán. Ženy, které se po narození dítěte chtějí rychle vrátit k pracovní kariéře, si budou moci od základu daně odečíst prokazatelné náklady na služby spojené s hlídáním dětí a domácími pracemi. Maximálně ve výši minimální mzdy a do dvanácti let věku dítěte.

V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek.
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Matky neví, kolik bude mateřská. Senát novelu vrátil
Začal rok utahování opasků. Připravte se na úspory
Jste těhotná, slyšela Britka. Pár hodin poté porodila

A.cz: Chcete také zrušit pohřebné. Úplně, nebo také přijde nějaká náhrada pro ty pozůstalé, kteří veřejnou pomoc potřebují?

U pohřebného je mi líto, ale to chceme zrušit úplně. Všichni celý život víme, že umřeme, měli bychom s tímto výdajem počítat.

A.cz: Co když jde třeba o nečekané, tedy předčasné úmrtí?

Pokud nějaké nenadálé úmrtí opravdu vyvolá neřešitelnou sociální situaci pozůstalých, tak mohou využít dávky v hmotné nouzi, mimořádné možnosti sociální pomoci… Ale vést pohřebné jako samostatnou sociální dávku s vlastní agendou a úředníky mi přijde ze systémového hlediska nesmyslné. Nikoliv z pohledu státního rozpočtu, tam jde o celkem zanedbatelnou položku.

 

Právě se děje

Další zprávy