Porno a nákupy. Muži i ženy tak ztratí hodinu denně

ČTK ČTK
18. 5. 2011 16:35
Většina lidí v zaměstnání stráví hodinu denně na internetu, aniž pracují

Praha - Zhruba 70 procent uživatelů internetu v malých a středních firmách si prohlíží nebo stahuje erotický obsah. Mimopracovními aktivitami na internetu tráví pracovníci v průměru hodinu denně. Vyplývá to z informací společnosti truconneXion a znaleckého ústavu Apogeo Esteem.

Zatímco u erotiky jde podle Ivana Janouška z Apogea téměř výhradně o mužské uživatele, ženy nejčastěji prohlížejí stránky s bulvárním obsahem či nakupují.

Muži i ženy rovným dílem využívají firemní internet pro nákupy či výběr zboží. Facebook je potom doménou hlavně uživatelů ve věkové kategorii 18-35 bez ohledu na jejich pohlaví.

Nejproblematičtější je stahování a ukládání erotického obsahu do firemních počítačů, protože tím dochází ke kriminalizaci zaměstnavatele.

"Zatímco za sex na pracovišti by zaměstnanci hrozil vyhazov, sledování porna toho nejhrubšího zrna v pracovní době je téměř bez rizika. Zaměstnavatelé se totiž o nekalých aktivitách zaměstnanců ve virtuálním počítačovém světě dovědí jen obtížně. Bojí se porušení zákonů, zejména těch vyplývajících z Listiny základních práv a svobod," dodal Janoušek.

Zájem podniků o konzultace v oblasti možného zneužívání firemní výpočetní techniky k soukromým účelům se meziročně zvýšil o polovinu. Největším problémem je zneužívání pracovní doby, ohrožení zabezpečení firemních dat a zanedbávání pracovních povinností.

 

Právě se děje

Další zprávy