Poptávka po ropě se lehce zvýší. Značí to konec krize?

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
12. 6. 2009 21:27
IEA po deseti měsících zvýšila odhad poptávky po ropě
Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie | Foto: Reuters

Paříž - Ještě v půli května Mezinárodní agentura pro energii (IEA) prohlašovala, že světová poptávka po ropě letos klesne výrazněji, než ukazovaly její původní prognózy. 

Nyní obrátila a svůj předchozí odhad naopak mírně vylepšuje. To udělala naposled v srpnu 2008.

Celosvětový zájem o tuto komoditu se v letošním roce podle nových dat sníží "jen" o 2,47 milionů barelů na celkem 83,3 milionů barelů denně, napsala britská BBC. Předpověď z minulého měsíce přitom oznamovala pokles o 2,56 milionu barelů. I tak se ale stále jedná o nejprudší propad poptávky od roku 1981. 

"Ke zvýšení odhadu poptávky agentura přistoupila poprvé za deset měsíců. To je dobrá zpráva, protože mnohými je vnímána jako jeden ze signálů počátku uzdravení světových ekonomik. Když se roztočí poptávka a výroba, bude potřeba více surovin a energií, což potlačí nahoru nejen cenu ropy," vysvětluje Ivona Hrušová z Next Finance.

Zpráva IEA ale upozorňuje: "Revize nutně neznamená začátek globálního ekonomického oživení a může jen signalizovat, že recese se odráží ode dna."

Faktem je, že upravený odhad agentury vytáhl ve čtvrtek ceny ropy na více než 72 dolarů za barel, tedy blízko osmiměsíčního maxima.

"Tlak na růst cen bude během prázdnin pravděpodobně pokračovat," odhaduje analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum. Cenu podle něj tlačí nahoru pozitivní nálada na trzích a oslabující dolar.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk počítá s tím, že barel ropy by na konci letošního roku mohl stát 60 až 70 dolarů. Výkyvy na trhu se však podle něj zvýšily, a nyní tak nelze vyloučit další růst cen.

"Krátkodobý vývoj však podle nás není tažen ani tak fundamenty, tedy lepším výhledem ekonomik, jako spíše poptávkou finančních investorů taženou vysokým objemem likvidity a možná obavami z inflace," dodává Vlk. "Pokud by ceny ještě výrazně vzrostly, měly by naopak negativní dopad na ekonomické oživení ve světě."

 

Právě se děje

Další zprávy