Poprvé: ptačí chřipka přímo v chovu. Na Pardubicku

Red Eko, jau
20. 6. 2007 23:20
Výsledek testu, o jaký vir jde, má být ve čtvrtek

Ve středu kolem 18:00 hodiny Státní veterinární zpráva potvrdila očekávané - v zemědělském chovu v obci Tisová na Orlickoústecku je virus ptačí chřipky.

Chov čítá asi 6000 krůt, z nichž 1800 uhynulo. Ve čtvrtek by měly být známy výsledky kontrolního vyšetření, které určí, o jaký typ viru jde, uvedla ČTK.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Fakta o ptačí chřipce
Co nás čeká, když se potvrdí smrtící H5N1? Před rokem v březnu, při první větší vlně ptačí chřipky v Evropě, to detailně popsal mluvčí veterinářů

Ministr zemědělství Petr Gandalovič Právu řekl, že Česko už o případu informovalo také Evropskou komisi, i když nepředpokládá, že by EU žádala rozsáhlá opatření po celé zemi, natož embargo vývozu. Dodal, že deset kilometrů kolem farmy úřady zaevidují všechny chovy ptactva, takže kontroly čekají i soukromníky a malé chovatele. Kdyby se našly další infikované případy, bylo by nutné přistoupit k likvidaci chovů v celém okruhu.

Výskyt dosavadních případů ptačí chřipky v Česku najdete ZDE 

Výskyt ptačí chřipky v Evropě ZDE

Za několik desítek vteřin už byla mrtvá lyska v igelitovém pytli v loďce
Za několik desítek vteřin už byla mrtvá lyska v igelitovém pytli v loďce | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hned ve středu večer zasedla mimořádně bezpečnostní rada Pardubického kraje.

Chov v Tisové patří podle veterinární správy Zemědělsko obchodnímu družstvu Zálší. "Jestliže se potvrdí, že se jedná o tu velice nepříjemnou věc, tak bude zítra (ve čtvrtek) následovat likvidace hejna," řekl ČTK předseda představenstva družstva František Bartoš. Ztráty podle něj mohou dosáhnout více než dvou milionů korun.

První případ ptačí chřipky se v zemi objevil v březnu 2006, poté bylo zaznamenáno dalších 13 výskytů. Vždy šlo o volně žijící ptáky - labutě, které byly nakaženy člověku nebezpečným virem ptačí chřipky H5N1.

 

Právě se děje

Další zprávy