Poprvé padl superjackpot: přes 103 milionů ve sportce

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 1. 2011 12:55
Sázející z jižních Čech vyhrál čtvrtou nejvyšší sumu v historii loterie.

Praha - Téměř rok poté, co Sazka zavedla takzvaný superjackpot, získal ho první sázející. Novým multimilionářem je člověk, který vsadil na jihu Čech necelých dvě stě korun a za to získal přes 103 milionů.

"Výhra 103 412 712 korun byla složená z bonusu a jackpotu druhého tahu. Výherce vsadil tiket vyplněný ve všech deseti sloupcích včetně doplňkové hry Šance, celkem za 170 korun. V osmém sloupci správně tipoval všech šest vylosovaných čísel a poslední číslo jeho sázenky se navíc shodovalo s posledním číslem vylosovaným ve hře Šance," uvedl mluvčí loterijní společnosti Sazka Zdeněk Zikmund.

Superjackpot zavedla Sazka v únoru 2010, aby umocnila marketingově výhodný dojem vysokých výher. Jedině ty zvyšují dramaticky její tržby. "Jackpot hraje zásadní roli. Pokud se hraje o alespoň 80 milionů korun, zájem sázejících roste zhruba o třetinu. Pokud je ve hře 100 a více milionů, je zájem vyšší o polovinu," řekl nedávno Aktuálně.cz Zikmund.

Sazka drží jména šťastlivců v tajnosti a vždy prozrazuje jen to, v jakém z krajů si vsadil. Výhru vyplácí najednou do šedesáti dnů po ověření pravosti tiketu. "Pokud má výherce zájem, na místě v centrále Sazky mu vyplatíme až půl milionu, aby měl takříkajíc na oslavu," popsal mluvčí Zikmund.

Výhra je čtvrtá nejvyšší, kterou za víc než padesát let existence Sazky vyhrál jednotlivec. Rekord 112 931 592 korun padl v roce 2003, sumy 106 034 128 korun a 103 639 648 korun potěšily výherce o dva roky později.

Firma Sazka nyní čelí velkých finančním potížím i pokusům o převzetí. Kvůli dluhům, do níž ji dostaly splátky za O2 Arénu, ji hrozí insolvencí podnikatel Radovan Vítek, majitel stamilionových pohledávek, které koupil od bank. Zájem o Sazku projevuje také společnost Penta, která ji che získat od současných majitelů, sportovních svazů.

 

Právě se děje

Další zprávy