Poplatky za elektřinu jsou šílené, hejtman žádá o zásah

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
24. 7. 2013 12:05
Hejtman Miroslav Novák: Pomoci musí stát, stačí čtyři miliardy ročně.
Foto: Ondřej Besperát

Ostrava - "Šílené" platby na podporu obnovitelných zdrojů energie potápějí velké severomoravské firmy, a tamní hejtman Miroslav Novák proto žádá stát, aby zasáhl.

"Ten malér někdo spískal, ale platit za něj nemohou velcí zaměstnavatelé v našem kraji, musí pomoci státní rozpočet," prohlásil Novák v rozhovoru, který publikoval deník Insider v úterním vydání.

Největší firmy v severomoravském regionu - OKD, ArcelorMittal, Vítkovice, Třinecké železárny - odvedou ročně na podporu ekologicky vyráběné elektřiny dvě miliardy korun. "To je šílená částka. Platby jsou největší v Evropě, což prudce snižuje jejich konkurenceschopnost," tvrdí hejtman a přidává se tak k iniciativě firem tažených především šéfem Vítkovic Janem Světlíkem, který za snížení cen elektřiny vyšroubovaných poplatkem na obnovitelné zdroje lobbuje už delší dobu.

Novákovo hejtmanství si nechalo zpracovat propočet, kolik peněz ze státní kasy by severomoravské i další velké firmy s energeticky náročnou výrobou ochránilo před drahým proudem. "Mělo by to být kolem čtyř miliard korun. Úlevu z povinnosti platit příspěvek na obnovitelné zdroje by měly mít firmy s největší spotřebou energie, které nesou největší zátěž," prohlásil hejtman ve zmíněném interview.

Mechanismus, jak ulevit velkým firmám, by si ale stát musel nejprve vyjednat v Bruselu, protože země by jednak měla ctít společnou energetickou politiku EU, jednak musí respektovat zákaz podpory vybraných podnikatelů ze státních peněz. A vládním vyjednavačům se zatím nepovedlo u Evropské komise úlevu pro velké české firmy vyjednat, ač o to usilují už řadu měsíců. Novák žádá od vlády nekompromisní postoj: Evropská pravidla by Českou republika neměla svazovat:

"Ať jde Brusel do háje! V Bruselu budou jen rádi, když se zavřou hutě v Polsku, na Slovensku nebo v ČR, hlavně že se nezavírá ve Francii nebo Belgii. Staré členské země v 90. letech masivně investovaly z národních zdrojů do ekologizace svých hutních provozů. Když dosáhly lepších ekologických parametrů, omezila Evropská komise možnosti financovat rozvoj průmyslových firem z veřejných peněz. A nařídila přísné ekologické limity," zlobí se Novák. Za euroskeptika se přesto nepovažuje.

 

Právě se děje

Další zprávy