Pomoc Penty Sazce zajímá antimonopolní úřad

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
9. 2. 2011 17:05
Úřad chce prozkoumat, zda se nejedná o fúzi či dokonce kartel.
Sídlo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Sídlo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Spojení společností Penta a E-Invest při záchraně loterijního obra Sazky bude zkoumat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Informovala o tom ČTK s odkazem na předsedu antimonopolního úřadu Petra Rafaje.

Vedení Sazky v pondělí informovalo, že Penta a E-Invest uzavřely "strategické partnerství" a budou spolupracovat na vyvedení Sazky z insolvenčního řízení, do kterého ji poslal podnikatel Radovan Vítek.

Zvrat ve vývoji okolo Sazky přišel v okamžiku, kdy část akcionářů plánovala svolat valnou hromadu s cílem odvolat Aleše Hušáka z vedení firmy.

Spojení firem nemusí vést přes akcie

Antimonopolní úřad chce posoudit, zda vstup Penty, která provozuje sázkovou kancelář Fortuna, do dění kolem Sazky je v souladu s pravidly hospodářské soutěže. Může podle něj jít o fúzi, kterou v Česku povoluje právě ÚOHS, mohlo by se jednat také o kartel. Proto si úřad od firem vyžádá podklady, aby mohl situaci posoudit.

Předseda antimonopolního úřadu uvedl, že informace o dění kolem Sazky má zatím pouze z médií. Penta a E-Invest sice nepožadují podíl na majetku, ale pouze na zisku. Na důležitá rozhodnutí Sazky pak budou dohlížet z rozhodčího výboru, kde budou míst obě firmy své zastoupení.

A právě to dělá šéfovi ÚOHS starosti. "Jestliže popsané jednání povede k tomu, že jak společnost Sazka, tak společnosti ze skupiny Penta (zejména sázková kancelář Fortuna), případně další subjekty, budou kontrolovány stejnými osobami, může taková transakce být posuzována jako spojení soutěžitelů (fúze), případně jako zakázaná dohoda," uvedl Rafaj.

Spojení firem podle něj nemusí nastat pouze převodem akcií, ale i smlouvou nebo jinými způsoby. Podstatné je podle Rafaje vykonávání kontroly nad Sazkou. "Za předpokladu, že by skupina Penta získala rozhodující vliv (a to nejen výlučně, ale případně i společně s dalšími soutěžiteli) na činnost společnosti Sazka, jednalo by se o spojení soutěžitelů," dodal Rafaj.

Případ by pak vyžadoval schválení ÚOHS. Žádný návrh na fúzi ÚOHS ale dosud neobdržel.

O kartel by se jednalo v případě, že by se prostřednictvím společného vedení obě konkurenční společnosti domlouvaly na společném postupu či na strategických rozhodnutích. Tím by se jejich konkurenti ocitli v nevýhodě a rovnováha hospodářské soutěže by takovým kartelem byla narušena.

 

Právě se děje

Další zprávy