Pomerančový džus zdražuje, obsahuje zakázanou látku

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 1. 2012 18:28
Ceny na burze se šplhají na světová maxima, důvodem je i chladné počasí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Washington - Ceny pomerančového džusu se na burze šplhají na světová maxima. Důvodem je chladné počasí na Floridě a strach, že Spojené státy zakáží dovoz nápoje z Brazílie. Na cenách džusu v obchodech se změna ale zatím neprojeví.

Jak americká Správa potravin a léčiv (FDA) oznámila, v pomerančích z Brazílie byl 28. prosince nalezen karbendazim. Fungicid, který je v USA na rozdíl od Brazílie zakázaný.

Džus obsahuje nebezpečnou látku

Vzhledem k tomu, že více než polovinu pomerančového džusu na světě vyrobila v posledních dvou letech právě Brazílie, se tak investoři bojí, že bude nápoje nedostatek. Proto jej skupují a vyšší poptávka tlačí ceny nahoru.

"Hrozí nám, že na světovém trhu nebude dost této komodity," potvrzuje pro BBC Michael Smith ze společnosti T&K Futures and Options.

Od počátku letošního roku ceny futures kontraktů na pomerančový džus vzrostly o čtvrtinu, uvádí BBC. Ve středu se tak obchodoval za 2,12 dolaru (43,1 Kč) za libru.

"Jakýkoliv pomerančový džus, který ohrozí zdraví spotřebitele, bude z regálů supermarketů odstraněn," sdělila FDA ve svém prohlášení. Zde mimo jiné stojí, že dodávky, ve kterých FDA látku objeví, ani nebudou vpuštěné do země.

"Jestliže z trhu zmizí brazilský džus, tak je třeba počítat s tím, že se ceny ještě zdaleka nedostaly na vrchol. Pohybujeme se v neznámých vodách," zdůrazňuje James Cordier z floridské firmy Liberty Trading Group.

Mráz část citrusů poškodil

Dalším důvodem, proč obchodníci nápoj skupují, je zima na Floridě.

"Po několika dnech chladného počasí našli farmáři na citrusech led, poškozené byly i listy pomerančovníků," komentuje Smith. Zatím na Floridě v nočních hodinách mrzlo dvakrát, ale i to podle něj stačí k poškození části úrody.

Ve srovnání s kávou nebo kakaem je trh se zmrzlým koncentrovaným pomerančovým džusem poměrně malý. Poprvé s nápojem začala obchodovat Florida v roce 1947. V současné době probíhají obchody elektronicky v rámci mezinárodní burzy ICE.

Džus v obchodech by zdražit neměl

Na cenách pomerančového džusu v obchodech se nicméně růst na burze zatím neodrazí. K tomu by došlo až tehdy, pokud by mělo zdražování na komoditní burze dlouhodobější charakter, denní nebo týdenní výkyvy se do maloobchodních cen nepromítají, říká analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

"Na současné ceně se pomerančový koncentrát pohyboval již v červenci 2011 a žádný výrazný růst cen jsme v našich obchodech neregistrovali," doplňuje pro Aktuálně.cz.

Průměrná velkoobchodní cena za poslední půl rok se podle něj pohybuje na úrovni 1,72 dolaru (34,95 Kč). V předchozích šesti měsících se jednalo o 1,74 dolaru (35,5 Kč).

Největším výrobcem pomerančového džusu ve světě je  Brazílie. Podle amerického ministerstva zemědělství loni vyprodukovala 1,44 milionu tun nápoje. Ve Spojených státech, které si drží druhé místo, se jednalo o 645 tisíc tun. Následují Mexiko (85 tisíc tun) a Evropská unie (73 tisíc tun).

V Brazílii je karbendazim na rozdíl od USA povolený. Brazilci jej užívají na odstraňování černých skvrn na listech rostlin. Za nebezpečnou považuje látku také Evropská unie. Ve směrnici 91/414/EHS stanovuje, že ji lze užívat pouze pro ochranu obilovin, řepy a kukuřice.

 

Právě se děje

Další zprávy