Pomáhají lidem najít práci, teď jich 660 přijde o místo

Karel Toman
6. 4. 2011 20:00
Drábek poslal odborům čerstvé číslo chystaného propouštění na úřadech práce
Foto: Karel Toman

* Jen letos propustí Úřady práce 660 lidí * Další úředníci přijdou o místo po Novém roce

Zlín - "Jedním slovem nejistota," opře se ztěžka do své pracovní židle poradkyně zlínského Úřadu práce. Žena, která má v popisu práce hledat zaměstnání jiným, teď sama možná přijde o místo. Její kolegyně o dvě patra níž už výpověď dostala.

Může za to transformace úřadů práce pod hlavičku nově vzniklého centrálního "superúřadu," jak ji k 1. dubnu spustil ministr práce Jaromír Drábek (viz box).

"Propouštění se letos dotkne asi 660 lidí," sdělila ve středu deníku Aktuálně.cz Drábkova mluvčí Táňa Švrčková. Ke konci roku 2010 bylo na úřadech práce zaměstnáno celkem 8161 lidí, o místo tedy letos přijde asi osm procent úředníků, přičemž další, menší propouštění přijde po Novém roce.

"Já už výpověď mám"

Infobox

  • Centralizace úřadů práce je součástí Drábkovy sociální reformy.
  • Nový centrální úřad práce začal fungovat 1. dubna. Sídlí na pražském Karlově náměstí.
  • Do čela "superůřadu" Drábek jmenoval Kateřinu Sadílkovou, dosavadní ředitelku Úřadu práce v Liberci. Vznik centrály si podle ní nevyžádá žádné nové výdaje. Naopak, jen letos se má reorganizační ušetřit 180 milionů korun.
  • Pro uchazeče o práci nebo příjemce sociálních dávek se teoreticky nic nemění, všech 409 pracovišť úřadů práce zůstává v činnosti a lidem se podle ministerstva nijak nevzdálí.
  • 77 úřadů práce v bývalých okresních městech přijde o většinu svých dosavadních rozhodovací pravomoci, ty přejdou na krajské pobočky. Nově vzniklým kontaktním místům zůstane jen výkonná moc.  
  • Od 1. ledna 2012 má na úřadech práce vzniknout také jednotné výplatní místo sociálních dávek, podpor a příspěvků, které dnes vyplácejí tři druhy úřadů při městských úřadech.

Dalších 400 zaměstnanců by podle mluvčí mělo letos přejít na kontrolní činnost, čímž se dnešní stav úředníků - potírajících hlavně nelegální práci a zneužívání dávek - zhruba zdvojnásobí.

"Já jsem už výpověď kvůli reorganizaci dostala," přerušuje ve své kanceláři poradu s kolegyněmi energická padesátnice. "To riziko se bude týkat všech zaměstnanců. Třeba o místo nepřijdou, ale dostanou nové. Někdo lepší, jiný - no, jiné," dodává.

Nevylučuje také, že někteří úředníci působící dnes na pobočkách v malých městech, budou muset za prací dojíždět do krajských centrál, a že časem bude část poradenských služeb úřadů práce zprivatizována agenturami.

Propouštění? Nula, 400, 660...

Nejistotu u svých lidí přitom podle úředníků posiluje i samotné ministerstvo.

"Zatím nemáme informace, že by se v první fázi transformace po 1. dubnu mělo propouštět. Pan ministr vzkazuje, že dojde k reorganizaci, ale že se bude posilovat kontrolní činnost úřadů," řekl Aktuálně.cz  před třemi týdny ředitel kroměřížského úřadu práce Karel Smíšek.

Na tiskové konferenci koncem března pak ministr Drábek připustil propuštění až 400 lidí už během letošního roku.

Nové číslo 660 propuštěných do konce roku 2011 je podle mluvčí Táni Švrčkové hodnota, kterou pro letošek ministerstvo čerstvě oznámilo odborům.

Další přijdou o místa po Novém roce

Foto: Karel Toman

Propouštět se přitom bude i po Novém roce, kdy úřady práce po městech převezmou pod svá křídla zřejmě spolu s lidmi z radnic agendu jediného místa, kde se vyplácejí sociální dávky. O tom, kdo bude pak na úřadě práce propuštěn a kolik lidí odejde, rozhodnou šéfové krajských poboček.

"Po 1. lednu příštího roku bude propouštění řešeno individuálně, konkrétní počty budou vždy záviset na rozhodnutí dané regionální pobočky," upřesnila mluvčí Švrčková. "Nenastane ale žádné plošné či bezhlavé snižování stavů," dodala.

"U nás to asi moc nebude, vždycky tu byla vysoká nezaměstnanost a v přepočtu na úředníky vycházíme oproti národnímu průměru dobře," naznačila energická úřednice možný klíč k propouštění v roce 2012.

Zatímco tedy česká ekonomika s výjimkou stavebnictví zvolna oživuje, na úřady včetně toho pracovního dorazila podle ní s úsporami "krize" až teď.

Úřady jsou (na chaos) připraveny

Foto: Karel Toman

"Je to jako ve všech firmách, omezování pracovních míst přijde, s tím musíme počítat," tvrdí rozhodně. "Řešit to budu, až jestli to přijde," potvrzuje v podobném duchu v úvodu citovaná poradkyně u stolu s výhledem na sousoší Tomáše a Jana Antonína Baťových v parku pod okny.

Pro běžného klienta zatím na chodu úřadu rozdíl v reorganizaci cítit není.

"Děláme dál svou práci," tvrdí úředníci a klienti to vesměs potvrzují. Co ale úředníkům vadí, jsou zmatky, které proces reorganizace doprovázejí. A to navzdory ministrovým ujištěním, že úřady jsou na změnu připraveny.

"Jednou přijede ředitel z Prahy s jednou koncepcí a na druhý den je všechno jinak," dává poradkyně příklad podobný tomu s nárůstem očekávaného propouštění, zatímco jí z rádia na polici radí písničkář Pavel Dobeš "odreagujte se psychicky."

"Já bych věděla, na kom se psychicky odreagovat," glosuje to úřednice.

"Změna struktury úřadů není dořešena nikde,"dodává její kolegyně v kanceláři. "Jediné, co víme, je, že se teď jmenujeme jinak."

Nepotřebné zeštíhlení?

Podle plánů ministra Jaromíra Drábka se centralizací úřadů práce pod jeden "superúřad" ušetří jen letos 180 milionů korun.

Po seškrtání "černých duší," do kterých byla ministerstva donucena v době Janotových škrtů, se tak Drábkova reforma stává prvním výrazným krokem státní byrokracie ke slibovanému zeštíhlení.

Národní ekonomická rada vlády (není nutné.

 

Právě se děje

Další zprávy