Polská sůl je v pořádku, ukázaly první kontroly v ČR

ČTK ČTK, Věra Tůmová
7. 3. 2012 11:55
Veterinární správa zatím prověřila dva vzorky soli v Moravskoslezském kraji

Praha - Vzorky soli z Polska odebrané v Moravskoslezském kraji jsou v pořádku. Sůl splňuje požadavky na jedlou sůl, informoval ve středu mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

O testování soli v potravinářském průmyslu rozhodl v předchozích dnech šéf SVS Milan Malena v souvislosti s aférou používání technické soli v polských potravinách. Analýzu dvou vzorků odebraných v pátek provedli ve Státním veterinárním ústavu Olomouc.

"Z vyšetření vyplynulo, že jde o sůl, která splňuje požadavky na použití v potravinářské výrobě," uvedl Duben. Laboratorní rozbory se podle něj kromě smyslového posouzení a stanovení vlhkosti zaměřily také na obsah sodíku, NaCl v sušině, síranů, ferrokyanidu draselného a nerozpustných látek. Současně byl stanoven také obsah těžkých kovů.

Na řadě jsou další kontroly

Veterináři v Olomouci v současnosti zkoumají také vzorky polských masných výrobků. Podle Maleny budou testovány také mléčné produkty z Polska.

"Vzhledem k velkému ředění soli ve výrobcích spíše neočekáváme, že by se prokázala zdravotní závadnost, nicméně činíme tak zejména pro uklidnění konzumentů," podotkl Duben. Výsledky dalších testů by měly být známy do pátku.

V Česku již bylo pozastaveno uvádění balené jedlé soli z Polska do oběhu, a to do doby, než bude prokázána její zdravotní nezávadnost.

Dozorové orgány zjistily, že čeští výrobci v převážné většině případů používají při výrobě jedlou sůl z jiných členských států EU než z Polska, uvedlo v úterý české ministerstvo zemědělství.

Ministr zemědělství Petr Bendl zároveň řekl, že o plošném zákazu dovozů polských potravin, o němž mluvila Potravinářská komora, neuvažuje. Bendl se obrátil na polské ministerstvo zemědělství, protože není spokojen s tím, jak Polsko o výskytu technické soli v potravinách informovalo.

Solná aféra

Firmy zapletené do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí.

Vzorky potravin z Polska odebrala v souvislosti s aférou také Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Hygienici z Poznaně v úterý uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Ukázaly to prý výsledky testů pěti vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují.

Německo na rozdíl od Česka v současnosti žádné kontroly v souvislosti s polským případem neprovádí, protože sůl podle polských úřadů do Německa dovezena nebyla a její export se podle nich uskutečnil jen do Nizozemska, uvedl dnes Spolkový úřad pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin.

Jak v úterý řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, obsahuje technická sůl zhruba 98 procent kuchyňské soli. Zbylá dvě procenta tvoří příměsi, zejména látky, které mají zabránit spékání soli.

"Jde opravdu o velké ředění, ze kterého by ohrožení zdraví lidí vyplývat nemělo. To však nic nemění na tom, že pro potravinářské účely smí být použity pouze ingredience pro tento účel schválené," upozornil Duben.

Dovoz polských potravin do Česka v posledních letech rychle roste a jeho hodnota se loni ve srovnání s rokem 2000 více než zečtyřnásobila na rekordních 20 miliard korun. Aféra s technickou solí v potravinách by ale mohla vývoj dovozů nepříznivě ovlivnit.

 

Právě se děje

Další zprávy