Polovina pracovníků z porcelánek má novou práci

jem
25. 11. 2009 18:30
Výroba porcelánu v karlovarském regionu je - zdá se - zachráněna
Nyní společnost Waterford Wedgwood potvrdila, že má vážné problémy. Už na sklonku roku 2008 nebyla schopná splácet dluhy a požádala o odklad splátek.
Nyní společnost Waterford Wedgwood potvrdila, že má vážné problémy. Už na sklonku roku 2008 nebyla schopná splácet dluhy a požádala o odklad splátek. | Foto: Reuters

Nová role - Téměř 700 ze 1600 lidí propuštěných ze zkrachovalé společnosti Karlovarský porcelán našlo nové uplatnění v porcelánce Thun 1794. Ještě před rokem se přitom zdálo, že krize nadobro pohřbí tradiční výrobu porcelánu v karlovarském regionu.

Kamil Řezníček z karlovarského úřadu práce označil zachránění tolika pracovních míst za velký úspěch. Že zánik KP neměl nakonec pro region vážné důsledky, ovlivnil podle Řezníčka poměrně rychlý prodej bývalých závodů KP novým vlastníkům.

Společnost Thun 1794, kterou nyní tvoří pět závodů bývalého zkrachovalého Karlovarského Porcelánu (Nová Role, Klášterec, Lesov, Thun studio a sítotisk), očekává, že se jí podaří letos hospodaření skončit s mírným ziskem.

Do černých čísel se společnosti Thun 1794 podařilo dostat už po dvou měsících od obnovení výroby. Dobré výsledky souvisejí s navázáním spolupráce s většinou původních zákazníků.. "V současnosti máme například v Nové Roli už 328 zaměstnanců, v Lesově 106 a v Klášterci je jich 240," uvedl předseda představenstva Michal Bíman.

Přijímání dalších lidí je podle Bímana v budoucnu možné, ale nových pracovních míst nebude mnoho. "Tolik lidí, kolik kdysi pracovalo v KP, už nikdy nezaměstnáme. Ten původní počet vycházel z časů dobrého odbytu a znamenal obrovské fixní náklady. Pokud by se objem zakázek zvedal, využijeme v první řadě stávající zaměstnance," podotkl.

Zaměstnanci, kteří dostali zpět svou práci si jí velice cení. Dokazuje to mimo jiné fakt, že nemocnost v podniku klesla pod jedno procento. Před hromadným propouštěním se přitom pohybovala mezi sedmi až osmi procenty. 

 

Právě se děje

Další zprávy