Polívka přišel o Valašské království, značka zanikla

Tomáš Fránek
5. 11. 2012 11:29
Společnost Farma Bolka Polívky včas nepožádala o obnovu ochranné známky
Bolek Polívka ve filmu Roming.
Bolek Polívka ve filmu Roming. | Foto: Ibra Ibrahimovič

Praha - Nekonečná bitva spojená s jedním z nejúspěšnějších projektů turistického ruchu v Česku, Valašským královstvím, má překvapivé pokračování.

Společnost Farma Bolka Polívky, která ve sporu zastupuje "valašského krále" Bolka Polívku, totiž ztratila šanci na ochranu značky Valašské království. Podle dokumentů, které má online deník Aktuálně.cz k dispozici, ochranná známka chráněna nebude, možnost zápisu zanikla.

Firma totiž včas nepožádala o její obnovu. A nevyužila ani šestiměsíční lhůtu, v níž mohla znovu o ochranu značky zažádat.

Jedinou chráněnou známkou projektu tak zůstává "konkurenční" Valaské Královstvje, registrovaná podnikatelem Tomášem Harabišem. Jde o lukrativní projekt - například takzvaný valašský pas vlastní přes 70 tisíc lidí a království má konzuláty po celém Česku i na deseti místech ve světě, mimo jiné ve Spojených státech a Austrálii.

Dvanáct let sporů

Spor o autorská práva na fiktivní Valašské království se vleče už od roku 2000. Právě v tomto roce si totiž Harabiš zapsal spojení Valaské královstvje jako chráněnou značku svého úspěšného projektu turistického ruchu.

Polívka o rok později požádal ochranu české verze značky, tedy Valašské království.

A oba muži, kteří spolu do roku 2000 spolupracovali, a herec dokonce souhlasil s umístěním svého podpisu na valašské pasy, se začali soudit.

Polívka tvrdil, že jen on má výhradní právo na fantazijní označení Valašské království, protože jej při své umělecké činnosti používá již od roku 1993. Harabiš zase argumentoval tím, že si ochrannou známku ve valašském nářečí přihlásil dříve.

Po několikaletém putování spisů po soudech rozhodl letos v dubnu Městský soud v Praze, že Úřad průmyslového vlastnictví musí znovu posoudit, zda má Polívkova ochranná známka právo na ochranu.

Lhůta vypršela

Úřad ale při projednávání sporu zjistil, že už vypršela desetiletá lhůta, v níž mohla společnost Farma Bolka Polívky obnovit žádost o zápis a ochranu značky Valašské království.

"Lhůtu k podání žádosti o obnovu zápisu nelze prodloužit a její zmeškání nelze prominout," uvedl v rozhodnutí úřad.

Šéf úřadu Josef Kratochvíl v rozhodnutí potvrdil, že ochranná značka Valašské království zanikla, a proto úřad už nebude pokračovat v řízení.

Zástupci Farmy Bolka Polívky rozhodnutí úřadu nekomentovali. Online deníku Aktuálně.cz neodpověděli ani na zaslané dotazy, ani se je nepodařilo kontaktovat telefonicky. Není tedy stoprocentně jasné, zda se společnost pokusí o registraci ochranné známky znovu od začátku, nebo zda už tento boj opravdu definitivně vzdala.

Spory týkající se Valašského království ale ještě nekončí. Vrchní soud v Olomouci musí znovu rozhodnut o tom, zda při užívání značky Valaské královstvje nejde ze strany Tomáše Harabiše o nekalou soutěž a zda nejsou poškozena práva Bolka Polívky.

 

Právě se děje

Další zprávy