Polívka nemá nárok na Valašské království, rozhodl úřad

Tomáš Fránek
7. 4. 2008 14:45
Valašský král nemá nárok na ochrannou známku
Valašský král je bez značky
Valašský král je bez značky | Foto: Aktuálně.cz

Zlín - Valašský král Bolek Polívka ztratil právo na užívání ochranné známky "svého" Valašského království.

Úřad průmyslového vlastnictví totiž s definitivní platností potvrdil, že známka Valašské království, patřící společnosti Farma Bolka Polívky, je neplatná.

A zamítl také návrh Polívkových zástupců na to, aby byla vymazána značka Valaské Královstvje (v nářečí valašské království), která patří druhé straně sporu, Tomáši Harabišovi.

70 tisíc pasů

Valaské Královstvje je tak nyní jedinou chráněnou značkou jednoho z nejúspěšnějších projektů turistického ruchu v Česku, kdy například valašský pas vlastní už asi 70 tisíc lidí a konzuláty má království po celém Česku i na deseti místech ve světě, mimo jiné ve Spojených státech a Austrálii.

Čtěte souvislosti: Soud už rozhodl, Valašké království není Polívkovo

Také Úřad průmyslového vlastnictví uznal, že značka Valaské Královstvje (Valašské království) je všeobecně známá a má dobré jméno mezi lidmi. A vyhověl Tomáši Harabišovi, když rozhodl o tom, že Bolek Polívka nemá žádné právo na ochranu značky.

"Ochranná známka Valašské království se prohlašuje za neplatnou," uvedl v rozhodnutí šéf úřadu Karel Čada.

Bolek Polívka ve filmu Rooming
Bolek Polívka ve filmu Rooming | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Polívkovi zástupci se snažili úřad přesvědčit o tom, že myšlenku valašského krále a království Polívka použil ve scénce televizní Manéže Bolka Polívky, kdy ho pomyslný valašský prezident Radoslav Brzobohatý pasoval na valašského krále, už v roce 1993, tedy o čtyři roky dříve než Harabiš.

Podle Harabiše ale neexistuje žádný důkaz o tom, že Bolek Polívka je autorem myšlenky Valašského králoství. Harabiš připustil, že s Polívkou několik let na propagaci království spolupracoval, to ale s jeho souhlasem a Polívka byl jenom jednou z osobností, která do projektu zapojila. Polívkův podpis je i na valašských pasech

Kdo to vymyslel?

Úřad průmyslového vlastnictví potvrdil, že obě značky sice nejsou stejné, jsou si ale natolik podobné, že by je lidé mohli vnímat jako součást jednoho projektu. A Harabiše by to tak poškodilo.

Boj o Valašské království bude ještě řešit Vrchní soud v Olomouci, kam se Bolek Polívka odvolal.

Ostravský krajský soud totiž zamítl jeho návrhy na vymazání této ochranné známky a znemožnění komerčního používání základu slov valach a království.

"Každému se při zmínce o valašském králi vybaví Bolek Polívka a ne Harabiš," konstatoval při soudním líčení Polívkův právní zástupce Jiří Vítek.

 

Právě se děje

Další zprávy