Polívka bojuje o své království, jde proto před soud

Tomáš Fránek
31. 8. 2008 7:20
Valašské království není pro podnikání, tvrdí
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Dlouholetý boj o značku související s vytvořením fiktivního Valašského království, jednoho z nejúspěšnějších projektů v cestovním ruchu v tuzemsku, nekončí.

Herec a "valašský král" Bolek Polívka i jeho firma Farma Bolka Polívky chtějí u Vrchního soudu v Olomouci dosáhnout toho, aby se registrovaná značka Valaske Kralovstvje (v nářečí Valašské království) nemohla komerčně využívat.

Polívka vede spor s podnikatelem Tomášem Harabišem, který má značku zaregistrovánu, projekt na Valašsku rozjel, a to včetně projektu pasů a informačních center.

Nepoužívejte ani překlady

Harabiš je ve sporech s Polívkou úspěšný. Letos už Úřad průmyslového vlastnictví s definitivní platností potvrdil, že známka Valašské království, patřící společnosti Farma Bolka Polívky, je neplatná.

A zamítl také návrh Polívkových zástupců na to, aby byla vymazána značka Valaske Kralovstvje, která patří druhé straně sporu, Tomáši Harabišovi.

Polívka neuspěl ani u ostravského krajského soudu, ten zamítl jeho návrhy na vymazání Harabišovy známky. Proto se Polívka obrátil na Vrchní soud, který se sporem začne zabývat příští týden.

Herec chce, aby Vrchní soud  zakázal používat při podnikání označení výrobků souslovím "Valašský král" a "Valašské království" a také sousloví vytvořené spojením slov Valach a Král. "Včetně překladů do cizího jazyka," uvedli Polívkovi zástupci v odvolání.

Právní zástupci Bolka Polívky se snaží soud přesvědčit, že Polívka myšlenku království použil jako první. "Koncept fiktivního státního útvaru Valašského království v čele s Valašským králem je výsledek tvůrčí fantazie autora (Polívky)," uvedli právníci.

"Každému se při zmínce o valašském králi vybaví Bolek Polívka a ne Harabiš," konstatoval už dříve při soudním líčení Polívkův právní zástupce Jiří Vítek.

"Súdí sa a prohrává"

Harabiš s Polívkou zpočátku spolupracoval, kvůli sporům se ale rozešli.

"Když jsme v roce 1997 nabídli 'stolicu' Valaského královstvjá panu Polívkovi, šlo o legraci a o recesi. O legraci a recesi měl být post krále Valaského královstvjá až 'do smrti smrťúcí'. Bohužel pan Polívka si začal zaměňovat svůj recesní post s funkcí majitele naší společnosti, a proto byl v únoru 2001 sesazen. Od tej chvíle sa súdí a súdí a prohrává a prohrává," napsal Harabiš na internetových stránkách králoství.

Valaské Královstvje je nyní jedinou chráněnou značkou jednoho z nejúspěšnějších projektů turistického ruchu v Česku, kdy například valašský pas vlastní už asi 85 tisíc lidí a konzuláty má království po celém Česku i na deseti místech ve světě, mimo jiné ve Spojených státech a Austrálii.

 

Právě se děje

Další zprávy