Političtí lovci už leští pušky. ČEZ oznámil další zisk

Zdeněk John
11. 5. 2010 12:40
Za první čtvrtletí roku vydělal ČEZ 17,5 miliard korun.
Blíží se den, kdy se rozhodne mnohé o ČEZu: volby (na snímku šéf firmy Martin Roman)
Blíží se den, kdy se rozhodne mnohé o ČEZu: volby (na snímku šéf firmy Martin Roman) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V banku bude pár miliard korun vydělaných na elektřině. Jen se neví, kolik přesně - a v tom je výhoda i potíž zároveň.

Dvě třetiny ze zisku, který akcionářům pár dní po volbách rozdělí v podobě dividendy elektrárenská firma ČEZ, připadne hlavnímu majiteli - státu. A politici větří šanci přilepšit si v očích voličů.

ČEZ dnes oznámil, že za první čtvrtletí roku vydělal 17,5 miliard korun čistého. Je to o 1,9 miliardy (tedy o 9,9 procent) méně než před rokem. O další rekord ho připravil vývoj cen elektřiny. ČEZ na letošek prodával zhruba o deset procent levněji než rok předtím.

Na valné hromadě v červnu se ale bude dělit zajímavější částka - loňský rekordní zisk. V roce 2009 vydělal ČEZ 51,9 miliard korun po zdanění, tolik, co žádná jiná česká firma předtím.

Společnost vedená Martinem Romanem zachovává stejnou dividendovou politiku už několik let. Svým akcionářům vyplácí od 50 do 60 procent ze zisku a také letos to měla v plánu. Nedávno to v několika rozhovorech pro média prozradil finanční ředitel společnosti Martin Novák begin_of_the_skype_highlighting     end_of_the_skype_highlighting.

ČEZ letos navrhuje vyplatit 53 korun na akcii (loni to bylo 50, rok předtím 40). Stát by tak měl inkasovat zhruba 20,5 miliard korun (loni to bylo 19 miliard, rok předtím 15,2 miliardy).

Politici a ČEZ
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Politici a ČEZ

  • Dolejš (KSČM): Stát by měl získat dividendou ČEZ o deset miliard korun víc, než kolik by získal při vyplacení běžné dividendy (pozn. red.: 88 korun na akcii místo zmiňovaných 53)
  • Kalousek (Top09): "Nejsem pro jakékoliv zvýšení, za současné politické situace by se dividenda projedla (pozn. red: 53 Kč/akcii)
  • Kocourek (ODS): "Mělo by se vyplatit spíše méně, než kolik se navrhuje" (pozn red.: 50 Kč/akcii)
  • Liška (Strana zelených): "Držet dividendu tak, jak ji měl naplánovanou ministr Janota" (pozn. red. 53 Kč/akcii - loni Liška připouštěl superdividendu využitou k likvidaci ekologických škod a zeleným investicím).
  • Urban (ČSSD): "Bylo by manažerskou chybou předjímat rozhodnutí valné hromady."

Jenže politici, zejména levicoví, plánují ze zisku ČEZ zaplatit některé sliby dané voličům.

Nejkonkrétněji zatím promluvil Jiří Dolejš (KSČM). V rozhovoru pro Lidové noviny prohlásil, že stát potřebuje z ČEZu dostat ještě o deset miliard korun víc, než se čeká. Aby byl spokojen, musela by dividenda povyskočit na téměř 90 korun na akcii.

U komunistů se vzhledem k volebním preferencím nedá čekat, že budou rozhodovat, jak naložit s dividendou ČEZu. Ale mohou pomoci prosadit některé plány sociálních demokratů, kteří pravděpodobně po volbách nejsilnější stranou budou. S tím získají i rozhodující slovo ve polostátní firmě ČEZ.

ČEZ sedí na penězích

Její představitelé zatím žádné konkrétní číslo v souvislosti s dividendou neprozradili. Ale plány na vyplácení takzvaného 13. důchodu či budování dalších dálnic by téměř jistě spolkly deset miliard korun, nejméně tolik, co žádá Dolejš.

Kolem takzvané superdividendy - tedy mimořádně vysokého rozpuštění zisku nastřádaného i z předchozích tučných let - se v případě ČEZu točí spekulace už delší dobu. Úvahy o ní možná držely cenu akcií ČEZ na burze prakticky na stále stejné výši, i když ostatní firmy semílala řecká krize.

Firma je trvale zisková, dokonce se dostala v minulých letech do situace, kdy měla nezdravě mnoho hotovosti. Zbavovala se jí investicemi v zahraničí - na Balkáně, v Polsku, v Turecku.

Martin Roman však nedávno v rozhovoru pro list Financial Times uvedl, že teď se bude soustředit na domácí investice: do Česka a na Slovensko. ČEZ pokračuje ve výběru firem, které se mají podílet na případné dostavbě Temelína, jejíž cena několikrát překračuje roční zisk této firmy.

Ani za těchto okolností by firmě neublížilo, kdyby jednorázově vyplatila superdividendu, myslí si například expert na ČEZ Michal Šnobr, analytik J&T Banky, nebo exministr financí a hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Za poslední roky se v ČEZ nahromadilo na účtu nerozděleného zisku a v kapitálových fondech téměř 130 miliard, spočítaly už loni Hospodářské noviny.

Komplikace jménem Janota

Ministr financí Eduard Janota před dvěma týdny informoval, že přichystá další kroky, které mají omezit utrácení peněz z privatizačního účtu - tedy z toho, na kterém se například hromadí dividendy ČEZu vyplácené státu. Janota tyto kroky zahrnul do svého plánu, jak stlačit schodek rozpočtu pod 5,3 procenta HDP.

I kdyby sestavování vlády po volbách šlo mimořádně rychle, nezdá se pravděpodobné, že by na valnou hromadu ČEZ vysílal za stát svého zástupce někdo jiný než ministr Janota. Bude to však už v době, kdy bude jasné, kdo získal „právo" v příštích měsících mít rozhodné slovo v největší tuzemské polostátní firmě.

 

Právě se děje

Další zprávy