Politici se přou, co rozhodla arbitráž

Redakce EKO, čtk
19. 3. 2006 19:00
Praha - Dva dny po verdiktu mezinárodní arbitráže v kauze Nomura se politici nemohou shodnout, co vlastně pro Česko výsledek znamená.

Zatímco premiér Jiří Paroubek vidí v závěrech arbitráže stopu vítězství pro Česko, šéf vládní KDU-ČSL Miroslav Kalousek se obává vysokých finančních sankcí, které by mohly být zemi naúčtovány. A Nomura? Ta si je jistá, že vítězně vyšla - a vyjde - z klání ona.

Česko londýnskou arbitráž prohrálo; částku, kterou bude muset stát zaplatit, však arbitři určí až v druhém kole jednání.

Paroubek: Platit
budeme symbolicky

"Myslím, že ta škoda může být naprosto symbolická," řekl dnes v diskusním pořadu televize Nova premiér.

Dosavadní výsledek sporu je podle něj spíše remízou, protože tribunál většinu argumentů Nomury odmítl. "Především odmítl názor, že Česká národní banka neměla uvalit nucenou správu, dále to, že by podmínky prodeje IPB Československé obchodní bance byly veřejnou podporou, a nesouhlasil ani s tím, že se ČSOB obohatila na úkor Nomury," řekl Paroubek.

Naopak předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek by si podle svých slov netroufl hovořit o remíze. "Verdikt padl, a to riziko, že na základě toho verdiktu budeme muset platit, je poměrně vysoké," prohlásil ve stejném pořadu.

Nomura: Kdepak,
půjde o desítky miliard

Na jejich slova reagovala společnost Nomura tiskovou zprávou, v níž se hovoří o tom, že se náhrada škody může vyšplhat až na 60 či 70 miliard Kč. 

"Nomura nárokuje za znehodnocení investice do IPB přibližně 40 miliard Kč. To by se nakonec, s úroky a případnou náhradou nákladů vynaložených na vedení sporu, mohlo vyšplhat až na 60-70 miliard Kč," píše se ve zprávě.

Tribunál podle mluvčího společnosti Jiřího Hrabovského rozhodl, že Česko porušilo jeden z článků smlouvy o ochraně investic s Nizozemskem, podle nějž je povinno zajistit férové a nediskriminující zacházení s investory.

To zase odmítá premiér. "Arbitři ve verdiktu popsali, jak Nomura od počátku vstupovala do IPB s hlavním úmyslem zmocnit se nejcennějšího aktiva, podílů v pivovarech Prazdroj a Radegast. V tom odůvodnění je také uvedeno, že to, co Saluka Nomura získala, vysoce převyšuje to, co do toho obchodu vložila," řekl dále Paroubek.

Hádky pokračují

Podle Hrabovského ale tribunál odmítl argument, že pád IPB způsobila její chybná podnikatelská strategie. Republika dle arbitrů banku diskriminovala, když ji vyloučila ze státní pomoci, kterou se rozhodla řešit nedobytné úvěry velkých bank. #reklama

"V období, kdy se kvůli diskriminační politice Česka situace IPB zhoršovala, odmítla vláda jednat s Nomurou v dobré víře. Tribunál došel k závěru, že Česko bezdůvodně zmařilo snahy IPB a Nomury najít řešení krize banky," dodal s tím, že tribunál shledal, že země od začátku preferovala ČSOB.

Zatímco stížnosti Nomury řeší londýnská arbitráž, vláda naopak žaluje Nomuru u arbitrážního tribunálu v Curychu. Požaduje po japonské bance náhradu nákladů spojených s nucenou správou v IPB.

Curyšská arbitráž začne toto pondělí ústním jednáním. Podle sobotních Lidových novin se Česká republika v arbitráži s japonskou bankou Nomura ale nesoudí o původních 263 miliard korun, ale o částku zhruba poloviční.

 

Právě se děje

Další zprávy