Politici chtějí zdražit provoz ČKA

Adam Junek, Martina Vacířová
10. 10. 2006 16:00
Praha - Poslanci mají na konci října zvolit nové členy dozorčí rady České konsolidační agentury. Vybírají tak, že prodraží provoz agentury.

Podle návrhů parlamentních stran na nové členy dozorčí rady, které předkládaly dnes do čtyř hodin, se totiž oproti minulému roku zvýší počet placených členů. Na plat a odměny nemají nárok pouze poslanci, tři ze šesti kandidátů na čtyři posty ale poslanecký mandát nemají.

Poslance navrhuje jen ODS

ODS navrhuje do dozorčí rady tři ze svých poslanců - dosavadního člena rady Michala Doktora a pak Ladislava Libého a Vladislava Vilímce. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí strany Jiří Sezemský.

ČSSD, která měla dosud v radě čtyři zástupce, z nichž dvěma nyní skončil mandát, posílá do boje o křeslo v ČKA exposlance Antonína Sýkoru. Ten se "proslavil" tím, že jako člen sněmovny létal z Ostravy letadlem a zároveň si nechal proplácet náhrady na cestovné, a navíc jako asistenta zaměstnal svého syna.

Komunisté podle své mluvčí Moniky Hoření postavili jako kandidátku na členství Marii Rusovou, bývalou místopředsedkyni legislativního výboru, která v červnu poslanecký mandát neobhájila. Byla by druhou zástupkyní KSČM v dozorčí radě. Na jaře se prvně za tuto stranu do ČKA dostala Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Šéf dozorčí rady ČKA, poslanec ČSSD Miloslav Kala
Šéf dozorčí rady ČKA, poslanec ČSSD Miloslav Kala | Foto: ČSSD

Křesťanští demokraté pak navrhují dlouholetého člena dozorčího orgánu agentury Pavla Tollnera, který rovněž není poslancem.

Poslední strana, která se letos dostala do sněmovny, Strana zelených, nechce do rady protlačit nikoho. "Máme jiné priority. Ostatně Strana zelených je dlouhodobým kritikem fungování ČKA," sdělila deníku Aktuálně.cz mluvčí zelených Eva Rolečková.

Pokud uspějí všichni tři neposlanečtí kandidáti, hrozí, že se mzdové náklady agentury navýší až o několik milionů korun oproti loňskému roku.

Odměny: Přes 7 milionů

Loni byli pouze dva členové rady bez poslaneckého mandátu - Pavel Tollner a Pavel Pešek. Jejich měsíční mzda je 85 tisíc hrubého, což ročně představuje zhruba milion korun. Celkem si pak podle výroční zprávy ČKA přišli na mzdách a odměnách dohromady na 7,7 milionu korun.

Kdyby tedy prošli všichni tři neposlanci, vyplatila by agentura pěti placeným "dozorcům" - tedy Tollnerovi, Rusové, Sýkorovi, Peškovi a pak exposlanci za ČSSD Jiřímu Václavkovi - na základním platu dohromady pět milionů korun.

Platy managementu agentury přišly předchozímu ministru financí Bohuslavu Sobotkovi přemrštěné. Nakonec dozorčí rada schválila jak snížení platů svých členů, tak i členů managementu.

Podle loňské účetní závěrky činily celkové provozní náklady ČKA zhruba 950 milionů korun. Z toho přímo na platy a mzdy šlo 310 milionů. Velkou položkou byly odměny tehdy pětičlenného představenstva, které si rozdělilo přes 27 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy