Policie rozbila gang filmových pirátů

Michal Najman
22. 9. 2006 13:00
Ústí nad Labem - Kriminalisté obvinili skupinu devíti pachatelů, kteří prodávali pirátské kopie filmů a her. Způsobili milionové škody. Uvnitř: ANKETA
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kriminalisté z Ústí nad Labem uzavřeli rok starý případ severočeské sítě obchodníků s pirátskými kopiemi filmů a her. Skupina se dala dohromady při tzv. čipování herních konzolí Playstation. Tyto konzole pak dokázaly přehrát i nelegálně zkopírované hry.

Celý obchod byl podle policie řízen majitelem obchodu PSX Shop Martinem Fraňkem. Jeho obchod sídlí v Obchodním domě Labe v Ústí a nabízí právě hry a příslušenství k herním konzolím Sony Playstation.

Inzerát: čipujeme levně

"Dozvěděli jsme se o nich z inzerátu v tisku, který si společnost podala," řekl deníku Aktuálně.cz Karel Jaroš, vedoucí oddělení hospodářské kriminality v Ústí nad Labem.

V inzerátu stálo, že firma za úplatu upraví herní konzoli tak, aby přehrávala nelegálně okopírované hry. Za provedenou úpravu si podezřelí účtovali několik set korun.

Takhle se o víkendu "uklízela" pirátská cédéčka a nosiče DVD zabavená prodejcům v mexickém městě Cancún.
Takhle se o víkendu "uklízela" pirátská cédéčka a nosiče DVD zabavená prodejcům v mexickém městě Cancún. | Foto: Reuters

Fraňek obvinění nepopírá, připadá mu však malicherné.

"Kvůli hloupým třem stovkám za jeden nainstalovaný čip mi byl odposloucháván telefon a jsou na mě podávány žaloby. Rozhodně se nepovažuji za nějakého kriminálníka," sdělil Aktuálně.cz Franěk. Dále případ odmítl komentovat.

Obviněno devět osob

Skupina působila po celém severočeském kraji. Hlavní základna byla v Ústí nad Labem, někteří členové byli z Mostu a Teplic.

"V gangu figuruje devět podezřelých, kteří jsou obviněni z porušení autorského zákona a nedovoleného podnikání," uvedl Jaroš. Při vyšetřování čipování však policie odhalila zločin mnohem většího rozsahu.

Při domovních prohlídkách v bytech pachatelů našli vyšetřovatelé 3,5 tisíce kopií filmů a nelegální kopie hudebních nosičů. Jejich výrobou se podle policie zabývalo šest z devíti obviněných.

Zákazníci jsou nevinní

Skupina fungovala jako dobře organizovaná firma - každý měl svůj úkol a každý dostal na starost kopírování jiného žánru: pohádek, akčních filmů, komedií, českých či zahraničních.

Foto: Aktuálně.cz

Soudní znalec vyčíslil škodu, kterou tím způsobili majitelům autorských práv, na čtyři miliony korun. "Pokud by to dělali legálně, museli by na autorských právech zaplatit více než 100 milionů korun," odhadl Jaroš.

Obviněným hrozí kromě propadnutí věci peněžité tresty a až 5 let odnětí svobody.

Zákazníkům, kteří si od obviněných filmy kupovali, žádné nebezpečí nehrozí - policie jejich případné provinění ani neprověřovala, ani nezjišťovala, kdo to byl.

 

Právě se děje

Další zprávy