Policie dopadla zloděje stovek. Okrádal nezaměstnané

Jiří Hloušek
12. 12. 2008 19:30
Vyšetřovatelé vyzývají postižené, aby se jim ozvali

Brno - Kriminalisté z Rokycan dopadli muže, který si nechal od důvěřivých zájemců o domácí práci posílat poštou peníze. Podvedeným se již neozval.

V případě, že vyšetřovatele kontaktuje dostatečný počet podvedených, tedy padesát lidí, bude muž obviněn z trestného činu podvodu. V opačném případě zaplatí pokutu za přestupek.

Muž založil internetové stránky fiktivní společnosti ABG Brož West, kde pod ženským jménem nabízel kompletování poštovních reklamních nabídek a výdělek tři až šest tisíc měsíčně.

Podmínkou získání práce bylo zaslání registračního poplatku v dopisní obálce - jednoho sta korun českých.

"Webové stránky firmy působí seriózním dojmem, i já poslala poplatek," ozvala se redakci Aktuálně.cz jedna z podvedených žen.

"Stránky byly věrohodné, ale dnes již nefungují. Prošetřujeme, zda měl muž komplice. Zda stránky vytvořil a zablokoval sám, či to udělal někdo jiný na jeho popud," sdělil vyšetřovatel oddělení hospodářské kriminality v Rokycanech Martin Grim.

Policie: Hledáme dalších 37 napálených!

"Doposud se nám ozvalo třináct podvedených," říká Grim. "A to je málo, na obvinění z trestného činu to zatím nestačí," dodává kriminalista.

Kontakt na policii

Zaslali jste 100 Kč fiktivní firmě ABG Brož West na adresu: Anna BROŽOVÁ, Pod Ohradou 700, Rokycany? Neváhejte kontaktovat oddělení hospodářské kriminality Policie ČR v Rokycanech:

"Do pěti tisíc se jedná o přestupek. Nad tuto částku jde o podvod, dalším přečinem by mohlo být krácení daně," uvedla tisková mluvčí pražské kriminální policie Pavla Kopecká.

"Z vlastních zdrojů víme, že napálených bylo větší množství. Pomůže nám, když se jich ozve co nejvíce," vyzývá vyšetřovatel Grim.

Nad stokorunou lidé často mávnou rukou. "Právě proto může tento byznys téměř bez rizika vynášet," říká právník Sdružení ochrany spotřebitelů Tomáš Palla.

Odborníci ze Sdružení ochrany spotřebitelů i policie proto postiženým radí: "Spojte se."

Na případ upozornila podvedená žena

"Chytám se všech možných nabídek a již mnohokrát jsem naletěla," říká žena. "Nepřestávám ale doufat, že práci na doma seženu," uvedla žena, která chce zůstat v anonymitě.

I jí nicméně poté, co zaslala stokorunu firmě AGB Brož West, došla trpělivost.

"Nejdříve jsem napsala na úřad práce v Rokycanech. Sdělili mně, že kontaktní osoba Anna Brožová neexistuje. A abych kontaktovala policii a obecní úřad," říká podvedená.

"Policisté mi řekli, že se jedná o přestupek, a začali se věcí zabývat," uvedla žena, která si nenechala líbit počínání podvodníka.

"Posléze mi volala policie, že muže zadržela, což mě velice potěšilo," dodává.

Jak chytili podvodníka? Když vybíral poštu

"Pachatele jsme zadrželi přímo u poštovní schránky, do které si nechal zasílat od důvěřivých zájemců obálky se stokorunou," sdělil kriminalista.

Právník Palla míní, že může být čin klasifikován jako trestný. "Pokud firma uvádí zájemce o práci v omyl záměrně a bezdůvodně se obohacuje, jedná se o podvod. Způsobená škoda však musí být nikoli neparná," vysvětluje.

Pokud se policii neozve dostatečný počet osob, půjde o přestupek. "Pachateli by tak hrozila peněžitá pokuta do 15 tisíc a náhrada škody," sdělila police.

Přesáhne-li škoda pět tisíc, mohl by muž strávit ve vězení až dva roky a musel by peníze vrátit.

Jak nenaletět? Neposílat peníze!

"Podobné případy již policie řešila, vždy se přihlásili jedinci a právě kvůli malé způsobené škodě nebylo prokázáno spáchání trestného činu," říká mluvčí pražské kriminální policie Pavla Kopecká.

"Pokud je poplatek podmínkou pro zahájení pracovního poměru, neposílejte jej," vyzývá případné důvěřivce. "V každém případě je nutné zkoumat, zda je firma vedena v obchodním či živnostenském rejstříku," dodává mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy