Poláci tají údaje o nebezpečné soli, Česko je bezmocné

Tomáš Fránek
5. 4. 2012 16:18
Polsko stáhlo stovky tun potravin ze svého trhu, zahraniční úřady ale neinformovalo

Brno - Polsko stáhlo z pultů obchodů 793 tun potravin vyrobených z nebezpečné odpadní soli, ale ostatní státy Evropské unie odmítlo informovat, o které výrobky se jedná.

Pro české úřady je tak prakticky nemožné zajistit stažení potravin z Polska, v nichž byla průmyslová sůl použita.

Tamní úřady totiž v rámci evropského systému rychlého varování jen potvrdily, že při vyšetřování případu došlo ke stažení soli a potravin z polského trhu, podrobnosti ale neuvedly.

Do Česka se přitom dováží polské potraviny za miliardy. Právě tuzemský trh patří vedle německého mezi ty, kam se jídlo z Polska dostává nejčastěji.

Proti evropskému právu

Po ověření bezpečnosti stažených potravin byla polskými dozorovými orgány zpět na trh uvolněna asi jen jedna desetina původně zadržených výrobků. Zpráva tamních úřadů však neuvádí, jak bylo naloženo se zbylými 90 procenty stažených potravin a solí.

„Polská zpráva je opět zcela nekonkrétní ohledně jednotlivých druhů či značek těch polských potravin, kde existuje podezření na přítomnost odpadní soli. Pro zahraniční dozorové orgány je tak prakticky nemožné zajistit stažení podezřelých potravin v jiných členských státech EU," říká mluvčí české Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. A připomíná, že Česko žádá polské úřady o podrobnější informace od března.

Na svém území tak sice Polsko postupovalo v souladu s právem Evropské unie, ostatní členské země EU ale neinformovalo.

"Polsko nezajistilo stejnou míru ochrany spotřebitele ve všech členských státech Evropské unie, ale pouze na svém území. Tím hrubým způsobem porušilo základní principy evropského práva," uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve svém čtvrtečním prohlášení.

Uzeniny, ryby, pečivo...

Česká inspekce kritizuje postup polských úřadů dlouhodobě, podobně jako Potravinářská komora České republiky.

"Obávám se, abychom se příště nedozvěděli, že nějaký výrobce třeba v Polsku nebo i jinde používá při výrobě potravin vodu z rybníku místo vody pitné," uvedl Martin Klanica ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce v březnovém rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Firmy zapletené v Polsku do takzvané solné aféry prodávaly několik let technickou sůl označenou jako jedlou. Mezi odběrateli byli velkovýrobci uzenin, zpracovatelé ryb, mlékárny a pekárny. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí.

Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Ukázaly to prý výsledky testů pěti vzorků odebraných ve firmách, které s touto surovinou obchodují.

Hlavní polský hygienik nicméně při prezentaci výsledků testů uvedl, že potraviny s technickou solí by své rodině nedal.

Český ministr zemědělství Petr Bendl označil polský postup za "skandální porušení evropských předpisů". Chce požádat o zásah Johna Dalliho, komisaře Evropské komise odpovědného za oblast veřejného zdraví a ochrany spotřebitele.

Do Polska také bezprostředně odjede skupina složená ze zástupců ministerstva a resortních dozorových orgánů vedená náměstkem ministra Martinem Hlaváčkem a bude žádat o neprodlené předání informací o polských producentech, jichž se problém se solí týká.

 

Právě se děje

Další zprávy