Pokuty za loterie rostou, hazard řeší Ústavní soud

ČTK ČTK
22. 1. 2013 12:30
MF loni zvýšilo počet řízení vůči loterijním firmám o pětinu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo financí loni zahájilo 655 správních řízení vůči provozovatelům loterií. ¨

V meziročním srovnání jde o zhruba pětinový nárůst, když předloni úřad zahájil 535 řízení. Výši uložených pokut za porušení loterijního zákona MF loni zdvojnásobilo na 22,8 milionu korun. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Ministerstvo financí očekává, že nárůst řízení i uložených pokut bude pokračovat i v letošním roce. Od 1. ledna byl totiž převeden státní dozor pod Specializovaný finanční úřad s celostátní působností. "Očekávám, že tento krok přispěje k ještě vyšší výkonnosti při postihování těch, kteří porušují loterní zákon. Důraz bude kladen také na kontrolu správné výše odvodů z loterií, a to ve spolupráci s jednotlivými správci daně," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

MInisterstvo finance ale musí zároveň kvůli benevolentnímu přístupu k hazardu svoje kroky obhájit u soudu.

Ústavní soud totiž přezkoumá novelu loterijního zákona, která umožňuje provozovat videoloterijní terminály povolené ministerstvem financí až do konce roku 2014. Čtvrtý senát soudu vyhověl podnětu města Klatovy a předložil návrh na zrušení sporné části právního předpisu plénu, tedy sboru všech ústavních soudců. Právě plénum může přezkoumávat a případně i rušit zákony. ČTK to dnes řekl šéf protokolu ÚS Vlastimil Göttinger.

Města kvůli přechodné lhůtě zakotvené v loterijním zákoně zatím prakticky nemohou účinně regulovat hazard, přestože jim toto právo přiznávají starší nálezy Ústavního soudu. Sporná povolení vydalo ministerstvo financí pro takzvané videoloterijní terminály, což jsou výherní automaty napojené přes síť na centrální dispečink.

 

 

Právě se děje

Další zprávy